Mikä täällä haisee? Kodin viisi yleisintä löyhkän lähdettä

Onko se jääkaappiin unohtuneen pitsan jämä vai maitopurkin pohjalle unohtunut liru? Kylpyhuoneessa haisee tauotta pahalle ja siivouskaapissakin löyhkää, vaikka sen pitäisi olla kaiken siisteyden lähde. Mikä kotona haisee?

ilmiöt
Biojäteastia
Ruuanjätteet, suodatinpussit ja talouspaperit kuuluvat biojäteastiaan.YLE / Kati Siponmaa

Jos vastaus hajuun ei löydy pesemättä jääneistä treenikamoista, märästä koirasta tai kattilassa juuri porisevasta kaalikeitosta, voi joutua leikkimään hetken salapoliisia.

Tyhjät elintarvikepakkaukset eivät kaipaa viilennystä. Tyhjä ketsuppipurkki jääkaapinj lokerikossa.
Huuhtelemattomat purkit ja rasiat voivat tuoksua.YLE / Petra Haavisto

Keski-Suomen Marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen suuntaisi keittiön jäteastioiden jälkeen kylpyhuoneeseen haistelemaan. Haisi kotona mikä tahansa, Kurosella on helppo neuvo.

– Estä pahat tuoksut sen sijaan, että peittäisit ne vain jollain toisella tuoksulla.

Unohtunut biojäteastia

Keittiössä todennäköisimmin tuoksuvat jäteastiat ja erityisesti biojäteastia. Myös huuhtelematta jääneet purkit, rasiat ja tölkit alkavat pian tuoksahtamaan.

Jottei työpäivän tai pidemmän poissaolon jälkeen tarvitse tulla erikoiselta haisevaan kotiin, kannattaa biojäteastia tyhjentää ja viedä ruuantähteitä sisältävät pakkaukset kierrätysastioihin ajoissa.

viemäri lavuaari vessa
Jos kylpyhuoneen tuoksut eivät johdu kuivumisesta, voi syypää löytyä lavuaarin alta. Yle

Kuivunut lattiakaivo

– Paha ja tympeä haju voi lähteä myös vessasta. Kuivuneista lattiakaivoista ja altaista voi lähteä todella voimakkaat hajut, Kuronen toteaa.

Jos kylpyhuoneen pistävä tuoksu johtuu kuivumisesta, paras keino on laskea vettä perään. Kuronen neuvoo kaatamaan vettä vaikkapa lattiakaivon ritilän lävitse.

Hajulukon puhdistaminen ei ole tähtitiedettä.

Hanni Kuronen, erikoisneuvoja

Syypään ollessa kuivuminen, apukeinon toimimisen huomaa pian. Jos lavuaarin hajulukkoon on kertynyt haisevaa, on syytä olla tarkkana purkuhommiin ryhtyessään.

– Hajulukon puhdistaminen ei ole tähtitiedettä, mutta täytyy katsoa tarkkaan, miten sen avasi ja miten tiivisteet menevät takaisin kohdalleen, Kuronen sanoo.

Myös kylpyhuoneen lattiakaivo on syytä puhdistaa. Kuronen kertoo, ettei lattiakaivon puhdistusta kannata lisätä viikkosiivoukseen kuuluvaan tehtävälistaan, mutta ainakin kerran kuukaudessa ritilän alle olisi syytä kurkistaa. Lattiakaivoa varten on syytä varata esimerkiksi oma pesuharja – ei kuitenkaan sitä samaa, jolla pesee astiat.

Tunkkainen matto

Siivoamisen tulisi olla säännöllistä ja olla riippuvaista talouden koosta ja siitä, onko perheen riveissä myös lemmikkejä. Riittääkö kerran viikossa siivous vai voiko siivota vain joka toinen viikko? Kuronen sanoo, että viikkosiivoukseen kuuluu ainakin imurointi, luuttuaminen ja mattojen tuuletus.

– Jos mattoja on, tuuletus tekee hyvää vaikkei muuten puistelisi mattoja ulkona.

Kuronen sanoo, että tuulettamatta tai puistelematta jäänyt matto tuo mukanaan hiljaa asuntoon hiipivän tunkkaisen tuoksun.

– Se on aivan erilainen tuoksu kuin lattiakaivoista tai unohtuneista roskiksista lähtevä. Se voi vähitellen hiipiä talouteen jos laiminlyö siivoamisen.

Petaamaton sänky.
Tuuleta pois yön jälkeinen nuhjuinen tuoksu.Eila Haikarainen / Yle

Kostea makuuhuone

Ylös sängystä, vessa kautta ehkä keittiöön ja takaisin makuuhuoneeseen etsimään vaatetta ylle. Vastassa on kostea, nuhjuinen tuoksu.

Oli pakkanen tai porottava helle, asunto on syytä tuulettaa joka aamu. Kuronen kertoo itse avaavansa tuuletusikkunan hetkeksi joka päivä.

– Kosteus haihtuu ja makuuhuoneeseen ei tule tunkkainen ilma. Ikkunaa pidetään auki sen verran kuin sää sallii.

Tupaten täysi pölypussi

Siivous ei ole monen lempipuuhaa jouluna.
Liian täysi pölypussi voi päästää tuoksut. Maria Rautio / Yle

Säännöllinen imurointi on oiva tapa pitää roskat ja pölyt tiessään. Kuitenkin tuo siisteyden tuova laite voi olla syyllinen tunkkaiseen tuoksuun. Pölypussi on muistettava vaihtaa tarpeeksi usein.

– Jos pölypussin käyttää loppuun asti, niin paljon kuin siihen ikinä saa pölyä mahtumaan, se ehtii jo aika kauan tuoda mukanaan tunkkaista hajua sisälle, Kuronen toteaa.

_Hanni Kurosta kodin hajuista haastatteli toimittaja Marja Roiha. _