Kreikan puoluejohtajien vaalikeskustelu ei nostanut esiin voittajaa

Kreikkaan on luvassa galluppien mukaan tasaväkinen vaalikamppailu vasemmistoliitto Syrizan ja konservatiivisen Uuden demokratian välillä. Keskiviikkoiltana järjestetyssä television vaalitentissä erimielisinä esiintyneet puoluejohtajat ovat pakkoyhteistyön edessä. 

Ulkomaat
Poliitikkoja tv-studiossa.
Yannis Kolesidis / EPA

Kreikka valmistautuu 20. syyskuuta ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

Puoluejohtajien televisiotentti keskiviikkona oli ensimmäinen kuuteen vuoteen. Debattiin oli kutsuttu kaikkien parlamenttipuolueiden johtajat lukuun ottamatta äärioikeistolaista Kultaista aamunkoittoa.

Vasemmistoliitto Syrizan johtajan Alexis Tsiprasin kilpailijana istui ensimmäistä kertaa Syrizan hallituksen energiaministeri Panagiotis Lafazanis, joka perusti kesällä oman Kansan yhtenäisyys-puolueen.

Galluppien mukaan parlamenttipaikassa kiinni oleva Kansan yhtenäisyys vastustaa Kreikan kommunistisen puolueen ohella maan kolmatta lainaohjelmaa ja kannattaa drakmaan paluuta.

Muut vaalitenttiin osallistuneet puolueet ovat Kreikan eurooppalaisen linjan takana.

Syrizan ylivoima hiipunut

Vaalikeskustelussa päähuomio kohdistui kesästä suosiotaan menettäneen Syrizan johtajaan Alexis Tsiprasiin.

Tiukentunut arvonlisäverotus, pääomarajoitukset ja siirtolaiskysymys ovat alkaneet kostautua Syrizalle mielipidemittauksissa.

Ero toiseksi suurimpaan puolueeseen, konservatiiviseen Uuteen demokratiaan on kaventunut liki olemattomiin. Muutamissa kyselyissä Uusi demokratia ja sen väliaikainen johtaja Evangelos Meimarakis jopa päihittävät Syrizan ja Tsiprasin henkilökohtaisen suosion.

Tsipras joutui odotetusti puolustelemaan maan lainaohjelmaa.

Tähtäin kaiken yläpuolella oli kansan etu.

Alexis Tsipras

– Ei ole epäilystä, että vaikeassa kamppailussamme eri tahoja vastaan nähtiin myös ylilyöntejä ja virheitä. Tähtäin kaiken yläpuolella oli kuitenkin kansan etu, Alexis Tsipras tähdensi vaalikeskustelussa.

Samalla entinen pääministeri myönsi, että Syriza ei toteuttanut kaikkia lupauksiaan. Ponnistelujen hän lupasi jatkuvan.

Poliitikkoja tv-studiossa.
Alexis Tsipras ja Evangelos Meimarakis.Yannis Kolesidis / EPA

Konservatiivit valmiita yhteistyöhön päävastustajan kanssa

Puolueille paras tapa voittaa tukipaketin ehtoihin pettyneiden kreikkalaisten luottamus on luvata näissä vaaleissa vähemmän ja toteuttaa enemmän.

Keskustalainen Potami lupaa olla ensimmäinen todesta otettava puolue.

Eilisessä keskustelussa ei uutta järisyttävää kuultukaan ellei sellaiseksi lasketa keskustalaisen Potamin johtajan Stavros Theodorakisin lupausta Potamin olevan ensimmäinen todesta otettava puolue.

Debattia leimasi vastapuolten syyttely. Eripuraa puoluejohtajilla oli jo keskustelun säännöistä.

Eniten nuolia ampui Uuden demokratian Evangelos Meimarakis Alexis Tsiprasille. Silti Meimarakis ilmoitti olevansa valmis yhteistyöhön vasemmistoliiton kanssa.

Syrizalle mieluisin työpari olisi edellinen koalitiokumppani, oikeistolainen Itsenäiset kreikkalaiset.

Poissuljettu vaihtoehto Tsiprasille on ollut vain Uusi demokratia. Toiselle vanhalle eliittipuolueelle, sosialistiselle Pasokille Tsipras on jättänyt oven raolleen.

Koska yksikään puolue ei yllä gallupeissa enemmistöhallituksen muodostamiseen, on yhteistyö välttämätöntä.

Ehdottomaan enemmistöön vaaditaan noin 37 prosentin äänisaaliin ylitys. Syriza ja Uusi demokratia ovat nyt 24-26 prosentin kannatuksessa.

Kaikki pelissä viimeisessä vaalitentissä

Vasemmistohallitus ei jää Tsiprasin mukaan Kreikassa ohimeneväksi ilmiöksi.

Rivien tiivistämisessä Tsipras tuntuu luottavan loppukiriin. Myös kesän kansanäänestys toi galluppien vastaisen yllätyksen.

Puoluejohtajien tentti oli vielä liian ympäripyöreä määrittääkseen vaalit todennäköisesti ratkaisevien, päättämättömien äänestäjien kannan. Ensi maanantain debatilta Syrizan ja Uuden demokratian johtajien välillä voi odottaa paljon enemmän.

Kreikkalaisille tärkeää on, että maa ei päädy samana vuonna kolmansiin vaaleihin.