Varusmies kolkuttaa ovellesi kohta viimeistä kertaa – veteraanikeräykset jo paikoin historiaa

Jokavuotiset sotaveteraanikeräykset ovat osin historiaa. Pienillä paikkakunnilla keräys on jo lopetettu veteraanien vähälukuisuuden vuoksi. Arvioiden mukaan toiminta jatkuu vielä ensi vuosikymmenelle.

ilmiöt
Kuvassa varusmiehiä ja veteraaneta. Sotilailla keräysliivitpäällä.
Sotiemme Veteraanit- keräys

Tällä hetkellä veteraanien keski-ikä on yli 90 vuotta. Vuoden alussa elossa oli enää noin 26 500 veteraania, joista sotainvalideja oli reilut 3 900.

Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä kuitenkin sanoo, keräystä ei aiota lopettaa muutamaan vuoteen. Ennusteiden mukaan vuonna 2020 veteraaneja on vielä jäljellä 7 500 ja heidän puolisoitaan ja leskiään noin 20 000

Varusmieskeräykset ovat näkyneet katukuvassa, kauppakeskuksissa ja ihmisten kotiovellakin vuosia. Tällä hetkellä paikkakunnilla, joissa veteraaneja on vain muutama, keräys on jo loppunut. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla arvioidaan, että keräys ilmeisesti suoritetaan vuonna 2017 viimeisen kerran.

Kuntien alueella kerätyt rahat käytetään aina sillä alueella asuvien veteraanien hyväksi. Sotiemme Veteraanit -keräykset alkoivat vuonna 2006, jolloin eri järjestöjen keräykset yhdistettiin.

Keräysten varat menevät veteraanien, invalidien sekä heidän puolisoidensa kuntoutukseen, kotiavun järjestämiseen, lääkkeisiin ja apuvälineisiin.

Viime vuonna veteraanien hyväksi kerättiin koko maassa yli 1,4 miljoona

Markkinointi tarpeen, että käteistä löytyy

Kuitenkin esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla keräys on polkaistu taas pystyyn reserviläisten voimin. Varusmiehet keräävät torstaina rahaa veteraaneille ovelta ovelle.

Viime vuonna keräys tuotti 8 000 euroa, mikä oli historian huonoin tulos. Osasyynä oli keräyksen vähäinen markkinointi.

– Nykyään pitää olla tiedossa, kun kerääjä tulee. Muuten ihmisellä on tarjota vain kortti, eikä yhtään käteistä, kertoo Kokkolan sotaveteraanit yhdistyksen puheenjohtaja Johannes Cederberg.

_Otsikkoa ja juttua täydennetty 10.09.15 13:02 Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Sepän antamien tietojen perusteella. Jukka-Pekka Tyhtilä _