Jauhekaarnahiipon jalka on valkoisen jauheen peitossa

Uusia lajeja löytyy muualtakin kuin sademetsistä tai valtamerten syvyyksistä. Suomen metsät ovat edelleen täynnä tuntemattomia lajeja ja nyt tutkijat ovat kohdanneet isokokoisen sienilajin, jauhekaarnahiipon.

luonto
Jauhekaarnahiippo on yksi lajeista, joita metsistämme on löytynyt asiantuntijoiden yhteistyön myötä.
Jauhekaarnahiippo on yksi lajeista, joita metsistämme on löytynyt asiantuntijoiden yhteistyön myötä.Panu Halme

Suomalaisen luonnon monimuotoisuuden tutkijat ovat yhdistäneet voimansa viime aikoina selvittääkseen vähiten tunnettuja ja tuntemattomia lajeja sekä niiden elintapoja ja uhanalaisuutta – samalla on selvinnyt kuitenkin myös aiemmin tuntematonta lajistoa

Työssä tarvitaan erikoistuneiden tutkijoiden yhteistyötä. Yksi tutkimusrahoitusta saaneista tahoista on Jyväskylän yliopistossa toimiva tutkimusryhmä, jossa luonnonsuojelubiologit tekevät tiivistä yhteistyötä Luomuksen, Turun yliopiston kasvimuseon ja Suomen ympäristökeskuksen lajiasiantuntijoiden eli taksonomien kanssa.

– Taksonomien avulla saamme selville myös lajistoa, jota kukaan ei ole osannut edes etsiä. Mukana on lajeja, joita ei ole kuvattu tieteellisesti tai ainakaan havaittu koskaan lähialueilta, toteaa tutkimusta johtava Panu Halme Jyväskylän yliopistosta Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa.

Pienen pienten sienien joukossa yksi isompi

Tähän mennessä vastaan tulleista tuntemattomista lajeista suurin osa on pieniä kotelosieniä ja muita lähes paljaalle silmälle näkymättömiä lajeja. Myös muutama isokokoinen sienilaji on tullut vastaan ja yksi niistä on jauhekaarnahiippo.

Isokokoista hiippolajiin kuuluvaa jauhekaarnahiippoa löydettiin Suomesta nyt ensimmäistä kertaa. Jauhekaarnahiippoa on löydetty aiemmin harvinaisena Norjasta ja Ruotsista.

Lahopuiden kaarnalla kasvava sientä, jonka jalka on valkoisen jauheen peitossa, löytyi Isojärven kansallispuistosta sekä Jämsän Hallinmäen suojelualueelta. Tutkijoille on selvää, että laji on myös Suomessa harvinainen ja hyvin todennäköisesti uhanalainen.