Reuters: Venäjä rakentaa valtavaa sotilastukikohtaa lähelle Ukrainan rajaa

Tukikohdan ensivaiheen rakennustöiden on määrä valmistua huhtikuuhun 2016 mennessä.

Ulkomaat
Mies ja panssarivaunu ja useita panssareita junavaunujen kyydissä.
Venäjän armeijan panssarikalustoa Krimillä maaliskuussa 2014.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjä rakentaa valtavan suurta sotilastukikohtaa lähelle Ukrainan rajaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Se rakennetaan Valuikiin noin 25 kilometrin päähän Ukrainan rajasta.

Venäjän hallituksen kotisivuilla julkaistujen tietojen mukaan sotilastukikohta rakennetaan 300 hehtaarin suuruiselle alueelle. Sinne tulee yhdeksän kasarmia, joihin voidaan majoittaa 3 500 sotilasta. Lisäksi alueelle rakennetaan ammusvarastoja, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 6 000 neliömetriä.

Sotilastukikohtaan tulee myös laaja koulutusalue ja 50 sängyn sairasosasto, jota voidaan laajentaa, jos "sinne alkaa virrata haavoittuneita". Suunnitelmiin kuuluu lisäksi vapaa-ajanviettokeskus, johon tulee luistelurata, uima-allas, tennis- ja sulkapallokentät sekä 1 000 asunnon asuinalue.

Reutersin toimittaja viereili rakennustyömaalla Valuikissa, jossa alueen ympärille pysytettiin aitaa. Venäjän federaation erikoisrakennusten viraston työntekijäksi esittäytynyt henkilö kieltäytyi vastaamasta toimittajan kysymyksiín rakennustyömaasta. Hänen mukaansa se on salainen.

Työmiehet käskivät toimittajan poistua paikalta ja syyttivät tätä Ukrainan vakoojaksi. Toimittajan henkilöllisyyspaperit valokuvattiin, ja työmiehet kertoivat tekevänsä tästä ilmoituksen Venäjän federaation turvallisuuspalveluun.

Reutersin mukaan sotilastukikohta sijaitsee lähellä rautatietä, joka kulkee Moskovasta Itä-Ukrainassa sijaitsevaan Luhanskiin. Venäjä-mieliset kapinalliset pitävät Luhanskia hallussaan.

Venäjän puolustusministeriön dokumenttien mukaan sotilastukikohtaa aiotaan käyttää sotilaiden kouluttamiseen tankkien ja panssaroitujen ajoneuvojen kuljettamisessa, tykistössä sekä ilmapuolustuksessa.

Sotilasliitto Nato on aiemmin syyttänyt Venäjää siitä, että se käyttää tilapäistukikohtia lähettääkseen sotilaita ja varusteita Venäjä-mielisille kapinallisille Itä-Ukrainassa. Venäjä kiistää, että sillä olisi joukkoja Itä-Ukrainassa.

Tukikohdan ensivaiheen rakennustöiden on määrä valmistua huhtikuuhun 2016 mennessä.

Lähteet: Reuters