Pelon aika synnyttää tuhon ennustajia

Unissasaarnaajan päähenkilö on 13-vuotias Tuulikki, joka alkaa saarnata ennusuniaan ja varoitella ihmisiä maailmanlopusta vuonna 1949. Esikuvana Tapio Koivukarilla on tuona aikana Laitilassa elänyt nuori tyttö.

kirjallisuus
Kirjailija Tapio Koivukari
Suomessa on ollut muutamia ns. unissaarnaajia. Yhdestä heistä kertoo Tapio Koivukari kirjassaan. Hän on Nadjan ja Sepon vieraana Aamun kirjassa.

– Sodan jälkeen ihmiset usein ajattelivat, että unissasaarnaajat saivat viestejä Jumalalta. Sodan kokeneet ihmiset tunsivat syyllisyyttä ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Monet pelkäsivät, että uusi sota alkaa, ja Suomi liukuu Neuvostoliiton vallan alle. Silloin oli useita unissasaarnaajia, kertoo Koivukari.

Romaani sivuaa myös ajankohtaista aihetta, pakolaisuutta. Yksi päähenkilöistä on nuori evakko Jaakko Kopra. Häntä vieroksutaan kuvitteellisessa varsinaissuomalaisessa Nihtamon kylässä, jonne kirja sijoittuu.

Sotien jälkeen noin 400 000 evakkoa joutui Suomessa etsimään uuden kodin.

– Evakkojen asuttaminen Suomeen on kaikesta huolimatta menestystarina, eikä sodan jälkeisestä ajasta voi kirjoittaa ilman evakoita, Koivukari sanoo.

Tapio Koivukari on kirjoittanut liikuttavan, kauniin ja uskottavan tarinan. Hän on tarinoissaan aina pienten ihmisten puolella.