NRK: Venäjällä ei varaa sulkea maailman vaarallisimpiin kuuluvaa ydinvoimalaa Kuolassa

Lähellä Suomen Lapin rajaa olevan Kuolan vanhan ydinvoimalaitoksen käyttöikää voidaan taas pidentää. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan Venäjän viranomaiset järjestävät tarjouskilpailun laitoksen käyttöiän nostamisesta 60 vuoteen. Kuolan kahden vanhimman ydinreaktorin alkuperäinen käyttöikä ohitettiin jo 1990-luvulla.

Ulkomaat
Kuolan ydinvoimala, Poljarnyje Zorissa, Kuolan niemimaalla, Venäjällä
Kuolan ydinvoimala, Poljarnyje Zorissa, Kuolan niemimaalla, Venäjällä. Yle

Sallan naapurissa Kuolan ydinvoimalaitoksen vanhimmat reaktorit ovat 1970-luvun alusta. Niiden käyttöiän piti olla alun perin 30 vuotta. Toiminta-aikaa on ainakin jo kerran jatkettu vuoteen 2008 ja 2019. Suomen rajalle Poljarnyje Zorissa olevalta ydinvoimalalta on matkaa 100 kilometriä ja linnuntietä Sallan kirkonkylään noin 150 kilometriä.

Venäjällä ei ole talouskriisin vuoksi mahdollisuutta sulkea Kuolan ydinvoimalaa muutaman vuoden päästä kuten oli suunniteltu. Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) perustaa tietonsa venäläisen uutistoimiston Ria Novostin uutiseen.

NRK:n haastattelema norjalaisen ympäristöjärjestön Bellonan ydinfyysikko Nils Bøhmer on erittäin huolissaan. Hänen mukaansa onnettomuusriski kasvaa laitosten iän karttuessa. Kuolan ydinlaitoksella on neljä reaktoria. Kahden vanhimman käyttöikä on jo ylitetty 13 vuodella.

– Reaktorit vanhenivat jo 90-luvulla ja niitä pidetään maailman vaarallisimpiin kuuluvina, sanoo Nils Bøhmer NRK:n haastattelussa.

Reaktoreilta puuttuu suojakuori kuten Tšernobylissäkin

Neuvostoaikaisissa Kuolan reaktoreissa ei ole turvakuorta, ja linnut voivat lentää reaktorihalliin sisään ja ulos. Jos jotain tapahtuu, kaikki pääsee suoraan ilmaan, kuvaillaan NRK Finnmarkin artikkelissa.

Bellonan ydinfyysikon Nils Bøhmerin mukaan Norjan ilmatieteen laitos on arvioinut säteilypäästöjen voivan tulla Norjaan jopa tunnin, kahden kuluessa.

– Kun tiedetään Venäjän varoittavan asioista huonosti, niin mahdollinen päästö ehtii laskeutua Venäjän rajalla olevaan Kirkkoniemeen ennen kuin Norjassa tiedetään asiasta, väittää Bøhmer.

Norjan säteilyviranomainen ei huolissaan

NRK:n haastattelema Norjan säteilyviranomaisen (Statens strålevern) osastonjohtaja Ingar Amundsen ei ole huolissaan suunnitelmista selvittää Kuolan atomivoimalaitoksen käyttöiän pidentämistä.

Amundsenin mukaan Venäjän vuonna 2013 tekemä ilmoitus, ettei käyttöiän pidentämistä suunnitella, on yhä voimassa. Amundsen arvioi Venäjän tarjouskilpailulla etsivän markkinoilta turvallisia keinoja reaktoreiden käyttöiän pidentämiseen, eikä siinä sinänsä ole mitään kielteistä.

NRK:n mukaan myös Norjan säteilyviranomainen pitää todennäköisimpänä Kuolan voimaloiden käyttöiän jatkamista.

Suomen säteilyturvakeskus STUK on ollut tyytyväinen ydinvoimaloita koskevaan tietojenvaihtoon Venäjän kanssa 2000-luvulla. Vuonna 2013 STUK:in asiantuntija Kim Söderling sanoi Yle Lapille Suomen saavan Kuolan atomivoimalan häiriöistä tiedon Moskovan kautta varttitunnissa.

_Korjaus: Uutisessa siteerattiin aluksi virheellisesti Norjan yleisradioyhtiön NRK:n artikkelia toteamalla, että Kuolan laitos olisi samaa tyyppiä kuin Tshernobyl. Kuolan ydinvoimalan reaktorihalleilta puuttuu suojarakennelma, joka puuttui myös Tshernobylin laitokselta, mutta reaktorit ovat eri tyyppiä. _