1. yle.fi
  2. Uutiset

Joensuulaisohjaaja haaveilee ison festivaalin järjestämisestä kaupungissa

Joensuulainen Teatteri Fiasko viettää 35-vuotisjuhlavuottaan. Juhlanäytösten keskellä merkkipäiväänsä vietti myös teatterin pitkäaikainen ohjaaja Tuire Hindikka. Oppikouluikäisenä teatterikärpäsen puraisema Hindikka ei aio luopua kulttuurin tekemisestä, vaan haaveilee ison festivaalin järjestämisestä Joensuussa.

teatteritaide
Tuire Hindikka
Liisa Koivisto / Yle

Teatteriohjaaja Tuire Hindikka täytti syyskuun kolmantena seitsemänkymmentä vuotta. Syntymäpäivää Hindikka vietti töiden parissa, keskellä Teatteri Fiaskon 35-vuotisjuhlanäytöskautta.

Teatterikärpänen puraisi Hindikkaa jo oppikouluiässä.

– Mulla oli kuvaamataidon opettajana Olavi Lanu, joka oli taidemaalari. Hän oli loistava dynamo, hän käytti meitä Helsingissä teatterissa ja oopperassa. Hän piti myös näytelmäryhmää, Tuire Hindikka muistelee.

Nuorena Hindikka haaveili toimittajan urasta.

– Se oli mun haaveeni, sellainen tähtireportteri. Tampereen yliopistossa kuitenkin vaihdoin linjaa draaman puolelle.

Monta vuosikymmentä Fiaskoa

Teatteri Fiasko sai alkunsa vuonna 1980. Silloinen Joensuun Vapaaopisto etsi puhe- ja näyttämötaiteiden opettajaa. Valituksi tuli Tuire Hindikka.

– Mä innostuin siitä hommasta ihan valtavasti. Se on tosi antoisaa, hieno homma tuo kansalaisopiston opettajuus, Hindikka sanoo.

– Fiasko on sellainen huomattava kasvattajaseura. Eri taiteen ammattilaisia on tullut vuosien mittaan, tosi monia, sekä teatteriin että kuvataiteisiin, valaisuun ja äänitaiteeseen, ohjaaja pohtii teatterin merkitystä.

Työ nuorten parissa pitää virkeänä

Tuire Hindikka rakastaa toimintaa nuorten parissa.

– Nuoret ihmiset on aina hirveen energisiä ja toiveikkaita. Nuoret on kärsivällisiä, me suhteellisen hyvin kohdataan. Mutta sydäntäni pikkuisen kylmää, kyllä yhteiskunta on aika kova ja vaativa nykyisin, Hindikka pohtii.

Se on lapsille ja nuorille erinomaisen tärkeää, että saa sellaisen itseluottamuksen kasvun, että uskaltaa olla isollekin yleisölle näkyvissä.

Tuire Hindikka

Vuoden 2016 alussa Hindikka lähtee Intiaan 15-vuotiaiden nuorten ryhmän kanssa, esiintymään isoille festivaaleille. Hindikka haaveilee, että Joensuussa voitaisiin järjestää yhtä ison luokan tapahtuma.

– Haluaisin tehdä jättiläisfestivaalit, sellainen koko joen rannan täyttävä joensuulainen festivaali, tanssia ja teatteria. Toivoisin että meilläkin olisi täällä sellaista vastaanottavaisuutta ja rahoitusta järjestyisi, että voitaisiin sellainen järjestää. Se on lapsille ja nuorille erinomaisen tärkeää, että saa sellaisen itseluottamuksen kasvun, että uskaltaa olla isollekin yleisölle näkyvissä, Tuire Hindikka unelmoi.

Lue seuraavaksi