Leikkauspolitiikka ja kova opiskelutahti stressaavat opiskelijoita

Yritysten tiukka kulukuuri, valtion leikkauspolitiikka ja vaativa opiskelu näkyvät opiskelijoiden stressaamisena. Noin kolmasosa korkeakouluopiskelijoista tuntee runsasta stressiä.

Kotimaa
Opiskelijoita.
Jarkko Heikkinen/Yle

Tiukka työelämä ja leikkauspolitiikka stressaavat jo opiskelijoitakin.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n psykologi Marja Koskinen kertoo, että yleinen keskustelu työelämän vaativuudesta ja työttömyyden uhasta ruokkii opiskelijoiden stressiä.

– Iso osa opiskelijoista käy töissä opintojen ohella ja he ovat hyvin tietoisia työelämän vaatimuksista, Koskinen sanoo.

Työmäärä on kasvanut ja kurssit etenevät kovaa vauhtia.

Marja Koskinen

Opiskelijat ovat viestittäneet YTHS:lle, että yliopistojen tutkintorakenteiden muutokset ovat rajoittaneet akateemista vapautta ja opiskelutahti voi olla kiivas.

– Työmäärä on kasvanut ja kurssit etenevät kovaa vauhtia, Koskinen kertoo.

Noin kolmasosa tuntee runsasta stressiä

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuonna 2012 miesopiskelijoista 29 prosenttia ja 33 prosenttia naisopiskelijoista tunsi runsasta stressiä. Tutkimuksen mukaan viidesosa opiskelijoista toivoi apua stressinhallintaan.

YTHS:n mukaan opiskelijoiden stressi näkyy usein uniongelmina ja mielialaoireina.

– Jos stressi muuttuu haitalliseksi uupumukseksi, kyse voi olla siitä, että on kasaantunut kaikenlaista muutakin murhetta, Itä-Suomen yliopiston opintopsykologi Katri Ruth arvioi.

– Tietenkin täytyy muistaa, että stressi voi olla sellainen energisoiva ja voimaa-antavakin tunne. Toivon, että opiskelijat saisivat olla iloisia ja ylpeitä omasta opiskelupaikastaan, Ruth toteaa.