Hyppää sisältöön

Näin hallitus ottaa hyväosaiset mukaan talkoisiin: Solidaarisuusvero laajenee, ylempi pääomaverokanta nousee

Seuraavien kahden vuoden aikana solidaarisuusveroa joutuu maksamaan jo 6 300 euron kuukausipalkalla. Yli 30 000 euron pääomatuloista veroa täytyy vastedes maksaa 33 prosentin sijasta 34 prosenttia.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Hallituksen mukaan myös hyväosaiset otetaan mukaan talkoisiin alentamalla solidaarisuusveron alarajaa ja nostamalla ylempää pääomaverokantaa.

Jatkossa solidaarisuusvero koskee kaikkia yli 72 300 euroa vuodessa tienaavia. Solidaarisuusveroa joutuu siis maksamaan noin 5 800 euron verotettavilla kuukausituloilla. Tämä vastaa käytännössä noin 6 300 euron bruttopalkkaa.

Tällä hetkellä solidaarisuusveron alaraja on 90 000 euroa vuodessa.

Solidaarisuusveron alarajan lasku on määräaikainen toimenpide, ja on voimassa kaksi vuotta.

Hyväosaisia rokotetaan myös nostamalla ylempää pääomaverokantaa yhdellä prosenttiyksiköllä. Yli 30 000 euron pääomatuloista joutuu vastedes maksamaan veroa 33 prosentin sijasta 34 prosenttia.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan solidaarisuusveron laajentaminen tuo valtiolle karkeasti arvioiden 34 miljoonaa euroa ja pääomaveron nostaminen noin 30 miljoonaa.

Stubb ei osannut sanoa, kuinka montaa ihmistä toimenpiteet koskettavat.

– Meidän ajattelumme tässä on ollut se, että turvapaikanhakijoiden kustannukset nousevat, Stubb perusteli päätöksiä hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Me olimme sitä mieltä, että kaikkien on osallistuttava näihin talkoisiin ja sen takia me teimme tällaisen väliaikaisen toimenpiteen, hän jatkoi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan edelleen pidetään kuitenkin kiinni periaatteesta, että bruttoveroaste ei saa nousta.

Ministerit luopuvat viikon palkasta

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa myös ministereiden osallistuvan talkoisiin luopumalla palkastaan yhden viikon ajalta.

– Siis me lomautamme itsemme viikoksi, Stubb säesti.

SDP kritisoi hyvätuloisten määräaikaista osallistumista

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kiittelee sitä, "että hallitus otti SDP:n neuvosta vaarin kiristäessään pääomatuloja ja rikkaiden verotusta".

Kiristyksissä piilee hänen mukaansa kuitenkin yhä ongelma: rikkaisiin kohdistuva solidaarisuusveron kiristys on määräaikainen toimenpide, kun taas pieni- ja keskituloisiin kohdistuvat toimet ovat pysyviä.

Täsmennetty klo 18:10: Solidaarisuusveroa täytyy maksaa 5 800 euron verotettavasta kuukausitulosta, mikä vastaa noin 6 300 euron bruttopalkkaa.