1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Pää pystyyn, Lenin!" – Kylmän sodan muisto kaivettiin metsästä Berliinissä

Graniittipää oli osa jättiläispatsasta, Neuvostoliiton lahjasta, joka katseli kaupunkia kerrostalon katolta Itä-Berliinissä. Sosialismin kaatuminen kaatoi myös patsaan, mutta nyt se on historiaa ja saa palata.

kulttuuri
Suurta pään patsasta nostetaan maasta.
Wolfgang Kumm / EPA

Saksan pääkaupungin Berliinin laidalla metsän uumenissa lojunut Vladimir Iljitš Leniniä esittävän patsaan pää palaa kaupunkiin, josta patsas häädettiin Berliinin muurin murruttua neljännesvuosisata sitten. Kolmen ja puolen tonnin painoinen pää kaivettiin maasta ja kammettiin kuorma-auton lavalle nostokurjen avulla.

1,7 metriä korkeasta päästä tulee keskipiste museonäyttelyn, jossa esitellään Saksan historiaan keskeisesti vaikuttaneiden ihmisten muistomerkkejä. Sosialismin aikaan pää oli osa patsasta, joka katseli kaupunkia 19 metrin korkeudesta kerrostalon katolta.

Patsas oli Neuvostoliiton lahja Saksan demokraattiselle tasavallalle DDR:lle. 200 000 ihmistä oli katselemassa, kun patsas paljastettiin keväällä 1970 Leninin syntymän satavuotispäivän alla. 31 vuotta myöhemmin sosialismi ja Lenin-patsaat kaatuivat ryminällä eri puolilla Itä-Eurooppaa.

Jättipatsaalle antoi kuoliniskun yhdistyneen Berliinin enimmäinen pormestari Ebehard Diepgen, joka julisti patsaan verisen diktatuurin tunnukseksi. Graniitista ja sementistä tehty, terästangoin vahvistettu patsas pantiin 120 palaseksi, jotka rahdattiin metsään ja haudattiin sen hiekkamaahan.

Paikka hukassa, liskoyhteisö naapurissa

Aikaa myöten historioitsijat alkoivat kampanjoida patsaan pelastamiseksi. Tarkka hautapaikka oli kuitenkin unohtunut. Viime vuonna avuksi tuli yhdysvaltalainen ohjaaja Rick Minnich, joka oli kaivanut patsaan osittain esiin 1990-luvun alussa tekemäänsä filmiä varten.

Berliinin viranomaisilta saatiin lupa patsaan kaivamiseen maasta, mutta luonto aiheutti lisäviivästystä: lähistöltä löytyi uhanalaisiksi julistettujen liskojen yhteisö.

Graniittipään uusi paikka on Spandaun linnoituksen museo Berliinin länsipuolella. Saksalaisissa tiedotusvälineissä Lenin paluuta on tervehditty muun muassa otsikoin "Pää pystyyn, Lenin!" ja "Hello Lenin!", joka on viittaus Saksojen yhdistymisestä kertovaan katkeransuloiseen komediaan "Goodbye Lenin!" vuodelta 2003.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi