Penkkiurheilijan äkkikuolema – Mikään ei nosta verenpainetta enempää kuin jännittävä urheilukilpailu  

Jääkiekko-ottelua seuraavan katsojan verenpaineen yläpaine saattaa olla hetkittäin jopa 260, selviää pian julkistettavasta suomalaistutkimuksesta. Mitattuja lukemia voi pitää hurjina, sillä lääketieteessä kriittisenä yläpaineena pidetään lukemaa 200. Professori suosittelee riskiryhmien penkkiurheilusuoritukseen beetasalpaajaa.

Kotimaa
John ”Jock” Steinin sydänkohtaus
Skotlannin jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja John ”Jock” Stein kuoli 10. syyskuuta 1985 kesken ratkaisevan MM-karsintaottelun Walesia vastaan. Skotlanti tarvitsi viimeisestä ottelustaan yhden pisteen. Walesin johtaessa 1-0, tuomittiin Skotlannille rangaistuspotku ottelun 81. peliminuutilla. Skotlannin tasoitettua ottelun, sai Stein sydänkohtauksen miljoonien televisiokatsojien silmien edessä. Mirrorpix

Oululaisen kardiologi Olli-Pekka Piiran marraskuussa esiteltävä väitöstutkimus jännityksen vaikutuksesta verenkierron säätelyyn sai alkunsa jalkapallon MM-kisojen jälkeen 2006. Tuolloin selvisi, että saksalaisten sydänkohtaukset lisääntyivät tunti ennen Saksan ottelun alkua jatkuen noin tunti ottelun jälkeen. Muiden kuin Saksan pelatessa, sydänkohtauksia oli tavanomainen määrä.

Piiraa kiinnosti, mitä mekanismeja saksalaisten tekemän havainnon taustalla on. Hän alkoi vuonna 2008 seurata jääkiekkofaneja.

– Seurasimme heitä kolmena vuonna. 58 Oulun Kärppien fania vietiin katsomaan Kärppien Play off –pelejä. Heiltä otettiin verinäytteitä ja heitä monitoroitiin ottelun aikana. Tietysti heidät tutkittiin hyvin myös ennen ja jälkeen ottelun, Piira sanoo.

Seurannassa huomattiin, kuinka faneilla erittyi adrenaliinia otteluiden stressitilanteessa runsaasti ja verenpaineen osalta sekä ylä- että alapaineissa oli rajuja piikkejä.

– Fanien reagointi on todella kova. Verenpaine voi jopa tuplaantua ja yläpaine olla 260. Siinä putket ovat todella kovilla.

Myös penkkiurheilijan oltava hyvässä kunnossa

Professori Heikki Huikuri tutkii myös äkillisiä ja odottamattomia sydänpysähdyksiä. Hänellä on käytössään 3 500 suomalaisen sydänkuoleman aineisto.

Huikurin mukaan urheilufanittamisen selkein riskiryhmä ovat yli 50-vuotiaat. Vaikka sydänkuolemat ovat viime vuosina vähentyneet, niin edelleen joka neljäs kuolee hoitoon ehtimättä.

– Jos ajatellaan, mitä jännittävien urheilutapahtumien seuraaminen aiheuttaa, niin ehkä riskiryhmät voisivat niiden matsien aikana lääkitä itseään beetasalpaajilla. Se estäisi näitä voimakkaita reaktioita.

Sekä Huikuri että aiheesta väittelevä Olli-Pekka Piira ovat tulleet johtopäätökseen, että hyvä kunto suojaa myös penkkiurheilijaa. Esimerkiksi sepelvaltimotautisen sydänreagointi jännittävissä urheilutilanteissa poikkeaa selvästi terveiden verrokkiryhmän reagoinnista.

– Eli, jos olet hyväkuntoinen, niin siedät paremmin jännitystä, kardiologi Olli-Pekka Piira sanoo.