Hyppää sisältöön

Kätilö kärsii lisien leikkauksista eniten – Yle selvitti lisien leikkausten vaikutukset yli 200 ammattiin

Sunnuntai- ja ylityölisien leikkaukset iskevät etenkin terveydenhuollon työntekijöiden tuloihin. Kätilön vuositulot putoavat yli 1 800 euroa hallituksen ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkausten takia. Yle selvitti leikkauslinjan vaikutukset eri ammattikuntien tuloihin.

Lisiin tulevat heikennykset pienentävät euromääräisesti eniten kätilöiden palkkoja. Kuva: Laura Valta / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vuoden 2007 eduskuntavaalien alla Sari Sairaanhoitajalla oli vielä ystäviä. Kokoomus lupasi koulutetuille naisille merkittäviä palkankorotuksia.

Tiistaina hallitus julkaisi toimet, joilla se aikoo parantaa suomalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä. Leikkaukset sunnuntai- ja ylityökorvauksiin iskevät etenkin naisvaltaisille aloille. Sari Sairaanhoitaja ja Kirsti Kätilö joutuvat laittamaan kukkaron nöyrinsä tiukemmalle.

Yle laski Tilastokeskuksen lukujen perusteella, kuinka leikkaukset vaikuttavat kokonaistuloihin yli 250 ammatissa. Lisiin tulevat heikennykset pienentävät euromääräisesti kaikkein eniten kätilöiden palkkoja, joiden kuukausituloihin on tulossa keskimäärin 155 euron pienennys. Vuodessa tämä tarkoittaa yli 1 800 euron leikkausta palkkoihin.

Suurimmat häviäjät löytyvät muutenkin julkisesta terveydenhoidosta, jossa työskentelevien mielenterveyshoitajien, sairaanhoitajien ja ensihoitajien tuloihin on tulossa yli sadan euron pudotus.

Yli satasen leikkaus on tulossa myös julkisella sektorilla työskenteleville vartiijoille.

Leikkaukset iskevät epätasaisesti työntekijöihin

Tulojen pienennykset on laskettu keskimääräisistä tuloista. Yksilötasolla leikkaukset voivat olla selvästi suurempia tai pienempiä, riippuen tehtyjen ylityötuntien sekä sunnuntaivuorojen määrästä.

Yksityisellä sektorilla leikkauslinja iskee pahiten voimalaitosten prosessinhoitajiin ja ahtaajiin. Näissä ammeteissa keskimääräisiin kuukausituloihin on tulossa yli sadan euron pudotus.

Nyrkkisääntöjä voi sanoa, että koviten leikkaukset iskevät ammatteihin, joissa tehdään kolmivuorotyötä. Sairaaloissa sunnuntai ei voi olla lepopäivä, mutta virastotalon ovet pysyvät visusti kiinni viikonloppuisin. Palomies päivystää jatkossakin vuoden jokaisena päivänä, mutta keskimäärin lähes sata euroa pienemmällä kuukausipalkalla.

Lisien leikkauksilla ei sen sijaan ole vaikutusta monen esimiesasemassa olevan tuloihin, sillä heille ei makseta erillisiä lisiä vaan työtä tehdään kokonaispalkalla.

Kolmivuorotyössä puurtava suorittavan työn tekijä siis menettää tuloja lisien leikkausten takia, mutta hänen virastossa työskentelevän esimiehensä palkkatulot pysyvät koko lailla ennallaan.

Ammattiliitto Team: Vuodessa katoaa kaksi tuhatta euroa

Ylen laskelmissa on selvitetty vain lisiin tehtäviä leikkauksia ja niiden vaikutuksia.

Teollisuusalan ammattiliiton Teamin laskelmien mukaan sen yhden jäsenen palkasta katoaa vuodessa keskimäärin 2 056 euroa, mikä vastaa 5,6 prosenttia kokonaisansioista.

Teamin laskelmissa on huomioitu myös loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomaksi vapaapäiviksi sekä sairauslomapalkan heikennys.

Sunnuntaikorvaus on pienenemässä sadasta prosentista 75 prosenttiin. Ylityökorvaukset aiotaan puolittaa. Juha Sipilän (kesk.) hallitus laskee saavansa näillä toimenpiteillä yhteensä lähes 250 miljoonan euron säästöt.

Hallituksen esitykset menevät vielä eduskunnan käsiteltäväksi. Leikkauksia koskeva lainsäädäntö on tarkoitus saada tehdyksi ensi kesään mennessä. Varsinaiset leikkaustoimet astuisivat voimaan asteittain syksystä 2016 lähtien.

Tilastokeskuksen keräämissä luvuissa on mukana yksityisen ja julkisen sektorin kokonaisansiot kuukaudessa sekä ylityö- ja sunnuntaikorvausten osuus ansioista. Otokset vaihtelevat suuresti ammateittain. Pienimmillään tilaston pohjalla on noin sadan ja suurimillaan yli 36 000 ammatin edustajan ansiotiedot.

Tarkastele leikkauksia ammateittain

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista. Laskelma perustuu Tilastokeskuksen keräämiin ansiotietoihin. Luvut ovat keskimääräisiä, eli alan sisällä yksittäisten työntekijöiden kohdalla leikkausten luvut voivat olla selvästi suurempia tai pienempiä kuin oheisessa tilastossa.

Julkisella sektorilla ylitöistä maksetuista korvauksista maksettiin vuonna 2014 ylemmän eli sadan prosentin mukaan 19 prosenttia korvauksista. 81 prosenttia ylityökorvauksista maksettiin 50 prosentin korotuksen mukaan, eli näihin ylityökorvauksiin hallituksen suunnitelmissa ei ole vaikutusta.
Lähde: Tilastokeskus
.
.