1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pohjarakennus

Leka heiluu Lahdessa: "Purkuhommia enemmän kuin pitkiin aikoihin"

Moni 60- ja 70-luvuilla rakennetuista kiinteistöistä on tullut tiensä päähän Lahdessa. Rakennuslupapäällikön mukaan vanhan talon korjaamiseen ei lainaa heru, mutta uuden rakentamiseen kylläkin.

pohjarakennus
Lahdessa on purkubuumi.
Lahden vanhusten asuntosäätiön omistamaa kerrostaloa puretaan Niemen kaupunginosassa.Vihtori Koskinen / Yle

Lahdessa on purettu useita 1960- ja 1970-luvuilla rakennettuja kiinteistöjä viime vuosina. Rakennusvalvonnan johtajan mukaan voidaan puhua purkubuumista.

Yllättävän paljon on ollut purkuhommia, enemmän kuin pitkiin aikoihin.

Raimo Luukka

– Yllättävän paljon on ollut purkuhommia, enemmän kuin pitkiin aikoihin, Lahden rakennusvalvonnan johtaja Raimo Luukka toteaa.

– Hyvä asia näissä purkutyömaissa on se, että niitä puretaan uuden tieltä eli uudisrakentamista Lahteen tulee tätäkin kautta, hän lisää.

Pankeilta ei heru lainaa vanhan kunnostamiseen

Parhaillaan Lahdessa puretaan Lahden vanhusten asuntosäätiön omistamaa kerrostaloa. Lisäksi Mukkulassa on maan tasalle menossa iso toimistorakennus. Suuren pankkikiinteistön purkutyöt ovat myös viimeistä silausta vaille valmiina Lahden keskustassa.

Lahden rakennuslupapäällikkö Markku Sivosen mukaan purkuintoon löytyy suurelta osin selitys pankeista.

Pankit eivät arvosta vanhaa rakennuskantaa millään tavalla.

Markku Sivonen

– Uudisrakennus ajaa ihan selvästi vanhan kiinteistöjalostamisen ohi. Pankit eivät arvosta vanhaa rakennuskantaa millään tavalla. Vanhaa vastaan ei myönnetä lainaa, mutta uudisrakentamiseen lainaa kyllä heruu.

– Purkaminenkin on todella kallista hommaa, mutta pakko on purkaa, koska vanhan talon vakuudeksi ei pankeilta rahaa saa, Sivonen summaa

Purkubuumi ulottunut kouluista palvelutaloihin

Nopeasti listattuna Lahdessa on viime vuosina jyrätty maan tasalle Kiveriön ja Metsäpellon koulut, urheilutalo, Lepolankadulla sijainnut palvelutalo, keskustan alueelta pankkikiinteistö ja lukuisia muitakin kiinteistöjä. Listaan voisi lisätä myös vielä useita pienempiä purkutyömaita, kuten useita omakotitaloja.

Purkutuomion ovat saaneet lisäksi Kujalan maatalousoppilaitos, jonka purkutöihin odotetaan yhä määrärahaa kaupungilta.

Lahden teknisen- ja ympäristötoimialan johtaja Matti Kurosen mukaan ilkivallan kohteeksi joutuneet maatalousoppilaitoksen rakennukset tulisi purkaa pikaisesti.

– Kujalan maatalousoppilaitos pitää purkaa jo ihan turvallisuussyistä. Vanha huonokuntoinen rakennus on helposti aikamoinen riski, Lahden teknisen- ja ympäristötoimialan johtaja Matti Kuronen kertoo.

Lue seuraavaksi