Muistatko kellarissa pulputtavat kotiviinipöntöt?

Oletko joskus valmistanut tai valmistatko ehkä yhä kotiviiniä tai olutta? Panostatko laatuun ja kehitteletkö reseptejä? Onko sinulla kokemuksia 1990-luvun viinibuumista, kun kotiviinin tekeminen oli muodissa? Kerro, mitä muistat.

Kotimaa
Kuvassa viinilasi.
Anssi Leppänen / Yle

1990-luvulla kotiviinin ja oluiden valmistaminen oli muotia. Monessa kellarissa tai komerossa pulputteli käymisastia.

– Suomihan ajautui lamaan juuri tuolloin. Työttömyys oli korkeaa, ihmisillä oli aikaa tehdä itse ja myös muita tuotteita, kuten mehuja valmistettiin paljon itse, miettii Viinitalo Melkon toimitusjohtaja Henrik Sulin.

– Itse valmistettua viiniä vietiin jopa kukkien sijasta, kun mentiin kylään.

Suurin innostus laantui vuosituhannen vaihteeseen mennessä, mutta edelleen harrastajia ja kokeilijoita löytyy. Tällä hetkellä kotiviinin ja kotitekoisen oluen valmistajat pyrkivät Sulinin mukaan valmistamaan entistä parempia tuotteita ja kehittelemään omia reseptejä. Nyt panostetaan laatuun.

– Silloin buumissa oli helppous, määrä ja nopeus. Nyt vaativuus, Henrik Sulin sanoo.

Sulinin mukaan kotiviiniharrastus on liittynyt Suomessa vahvasti kotimaisten marjojen ja hedelmien satokauteen, eli viini on otettu mehujen ja hillojen rinnalle kun pihoillla ja metsissä kasvava sato on haluttu hyödyntää mahdollisimman hyvin. Kotiviiniä tehdään tosin tänä päivänä yhä enenevissä määrin myös oikeista viinirypälelajikkeista.

Kerro kokemuksia

Millaisia kokemuksia sinulla on kotiviinin tai -oluen valmistuksesta? Oletko valmistanut laadukasta juomaa vai saitko aikaiseksi tarjoilukelvotonta litkua? Menikö joku pieleen - mikä?

Vieläkö itsetehty viini tai olut kiinnostaa? Kehitteletkö omia reseptejä? Kerro meille muistojasi - keskustellaan!