Koulutytön viaton hevosretki muuttui vuosien taisteluksi – nyt hän on 18-vuotias eläkeläinen

Serianna näyttää ulkopuolisen silmiin tavalliselta nuorelta naiselta. Ulkonäkö pettää, sillä sijoiltaan menneet olkapäät tekivät hänestä eläkeläisen jo 18-vuotiaana.

Kotimaa
Tyttö koiran kanssa.
Serianna ei saa kantaa painavia kauppakasseja. Luna-koira painaa alle kolme kiloa.Serianna Valtatie

Serianna Valtatie on 18-vuotias. Hänelle myönnettiin kansaneläke kesällä 2014.

– Viime syksynä yritin aloittaa opiskelua, siitä ei tullut mitään. Oikeaan käteen tulee pienestäkin näpyttelystä kovat kivut ja turvotus. Tablettia ja puhelinta pystyn käyttämään, tabletti on helpoin, Valtatie kertoo.

Nuori nainen ei tunne ketään yhtä nuorta eläkeläistä. Kaverit aloittavat opiskeluja ja työelämää.

– Tuntuu raskaalta katsoa vierestä ja ajatella, ettei itse pääse sinne koulun penkille ja työelämään. Toivon, että voisin tehdä kaikkea mitä muutkin nuoret.

Valtatie joutui heittämään hyvästit myös haaveammatilleen.

– Halusin lukea lääkäriksi. Se haave meni oikean olkapään myötä.

Kohtalokas hevosretki

Serianna oli 11-vuotias, kun hän putosi ratsastamassa ollessaan hevosen selästä. Hän sai pahan aivotärähdyksen, eikä heti huomannut olkapäässä tuntunutta kipua.

Halusin lukea lääkäriksi.

Serianna Valtatie

– Kun päänsärky alkoi helpottaa, huomasin että olkapää oli kipeä. Se ei noussut normaalisti ja liikutellessa siitä kuului tosi pahoja ääniä, nyt 18-vuotias Valtatie kertoo.

Tyttöä alettiin hoitaa Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Ensin häntä hoitivat selkäkirurgi ja erikoistuvat lääkärit.

– Psykiatrinen puoli tuli myös mukaan heti, kun ajateltiin että olisi päässä psyykkistä vikaa. Kun vikaa ei löydetty, minut siirrettiin reumalääkärille.

Putoava olkapää

Valtatie alkoi käydä kuntoutuksessa allasjumpassa, mutta siitä ei ollut hyötyä. Käsi oli niin kipeä, ettei sitä voinut liikuttaa kunnolla.

Lopulta hänelle tehtiin käden liikutus nukutuksessa. Selvisi, että olkapää oli mennyt takakautta pois sijoiltaan.

– Käden liikutuksen jälkeen sanottiin, että siitä oli kuulunut tosi paha naksahdus. Käsi meni siitä niin pahaksi, etten voinut enää käydä kuntoutuksessa.

Olkapää meni jatkuvasti sijoiltaan ja aiheutti kovat kivut.

– Sitä laitettiin paikoilleen monta kertaa, milloin missäkin. Sairaalan käytävälläkin. Se putosi heti paikoiltaan uudestaan, kun liikahdin.

Leikkaus vuoden kuluttua

Kun apua ei julkiselta puolelta saatu, Valtatien isovanhemmat päättivät viedä tytön yksityislääkärille. Siellä sanottiin heti, että olkapää pitäisi leikata nopeasti.

TAYSiin laitettiin kiireellinen lähete, mutta leikkausaikaa ei heti järjestynyt.

Nostin reppua selkään, ja naps. Olkapää oli taas sijoiltaan.

Serianna Valtatie

– Saimme vinkin huippulääkäristä, joka voisi pelastaa käden. Sainkin ajan hänelle nopeasti. Selvisi, että olkapää oli ollut sijoiltaan monta kuukautta.

Arvostettu olkapääortopedi teki olkapäähän kapselinkiristyksen lopulta yksityisesti, lähes vuoden kuluttua ratsastusonnettomuudesta. Tulevaisuus alkoi näyttää hyvältä.

Rakennevika

Olkapää parani ja Valtatie pääsi jatkamaan elämää normaalisti. Onnea kesti reilut puoli vuotta.

– Nostin reppua selkään, ja naps. Olkapää oli taas sijoiltaan.

Kapselinkiristys tehtiin uudestaan talvella 2010. Toipuminen lähti taas hyvin käyntiin.

– Keväällä horjahdin rappusissa ja otin oikealla kädellä tukea. Taas olkapää meni paikoiltaan.

Tietokonekuvauksessa huomattiin, että Valtatien olkapäässä oli rakennevika.

– Olkapäätä paikallaan pitävä luukuppi puuttui olkapäästä kokonaan. Olkapää pääsi menemään sieltä kuin liukumäestä.

Onneton joulu

Valtatien leikannut olkapääortopedi vei tietokonekuvat Kööpenhaminaan pohjoismaisten huippuortopedien kokoukseen. Oslosta löytyi lääkäri, joka osasi rakentaa olkapäähän kupin.

Jouluaattona otin lahjapakettia käteen ja naps, se oli taas siinä.

Serianna Valtatie

Nuori nainen matkusti Norjaan leikattavaksi omalla kustannuksellaan, koska maksusitoumusta ei saatu. Siellä olkapäähän rakennettiin kuppi lonkkaluusta.

Kaikki meni taas hienosti – jouluun saakka.

– Jouluaattona otin lahjapakettia käteen ja naps, se oli taas siinä. Kun pääsin uudenvuoden jälkeen lääkäriin, ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin luuduttaa olkanivel lapaluuhun kiinni.

Toimenpide tehtiin keväällä 2012.

– Nyt kun se on luudutettu, se ei enää koskaan hievahdakaan.

Kohtalokas äkkijarrutus

Seuraavana vuonna Valtatie matkusti bussissa, kun kuljettaja teki äkkijarrutuksen.

– Otin terveellä vasemmalla kädellä tukea. Kappas vaan, sekin lähti takakautta sijoiltaan.

Taas mentiin lääkäriin ja olkanivel piti laittaa paikoilleen nukutuksessa. Pallonivel kuitenkin putosi heti, kun se saatiin paikoilleen. Pallonivelen tueksi piti rakentaa lasta.

– Kun pääsin kotiin, huomasin ettei kaikki ollut kunnossa. Maha turposi ja aloin oksentaa, kun tuki painoi mahaan pahasti. Lasta jouduttiin sahaamaan pois, minkä jälkeen minut passitettiin kotiin.

Otin terveellä vasemmalla kädellä tukea. Sekin lähti sijoiltaan.

Serianna Valtatie

Rajoitettu loppuelämä

Olkapää oli taas sijoiltaan ja sitä yritettiin panna paikoilleen, mutta se ei onnistunut. Vasenkin olkanivel piti lopulta luuduttaa lapaluuhun kiinni.

– Nyt elän käsien kanssa rajoitettua elämää loppuikäni. Henkilökohtainen avustaja auttaa pukemisessa, pesulla käymisessä, kaupassa, siivouksessa ja ruuanlaitossa. Ruokaa en pysty pilkkomaan. Avustaja harjaa myös hiukseni. Tarvitsen apua melkein kaikessa.

Luudutukset tehtiin tarkoituksella niin, että oikea käsi toimii kyynärpäästä alaspäin jonkin verran vartalon etupuolella ja vasen selän takana. Liikerajoitus on kuitenkin molemmilla puolilla suuri.

– Kumpikaan käsi ei nouse ylös enää koskaan. Oikea menee noin navan päälle, vasemmalla pystyn nostamaan löysiä housuja jalkaan eli käymään vessassa itse.

Valitukset hylättiin

Valtatien mukaan olkapäät olisi pitänyt leikata pikaisesti sen jälkeen, kun ne olivat menneet sijoiltaan.

– Olkapäälle tekee tosi huonoa, jos sitä vain laitellaan sijoilleen. Lopputulos olisi varmasti ollut parempi, jos ne olisi korjattu nopeammin.

Kumpikaan käsi ei nouse ylös enää koskaan.

Serianna Valtatie

Nyt Valtatiellä epäillään nivelten yliliikkuvuutta aiheuttavaa sidekudossairautta, joka olisi mahdollisesti aiheuttanut vasemman olkapään vamman.

Isovanhemmat valittivat Valtatien hoidosta potilasvakuutuskeskukseen syksyllä 2011. Valitus hylättiin. Perhe valitti päätöksestä viime vuonna potilasvahinkolautakuntaan, mutta sieltäkin tuli hylkäys.

Katso video Seriannasta (siirryt toiseen palveluun)

Seriannan koko tarina blogissa (siirryt toiseen palveluun)