Törkeä teksti t-paidassa voi poikia jopa vankilareissun

Etenkin kesäterassilla näkee yhdellä jos toisellakin pikkutuhmin tekstein varustettuja t-paitoja. Hyvän ja huonon maun raja on jokaisella omanlaisena, mutta ihan mitä vain ei t-paitaankaan saa painattaa.

Kotimaa
T-paidassa teksti f = v
Tiina Kokko / Yle

Katukuvassa näkee ihmisten päällä kaikenlaisilla teksteillä varustettuja t-paitoja. Useimmiten paitoihin on painettu harmittomia huumorissävytteisiä tekstejä tyyliin "mummon oma kulta" tai "iloinen mieli korvaa puuttuvan älyn".

T-paitojen tekstit voivat kuitenkin olla myös avoimen rasistisia tai muuten hätkähdyttävän hyökkääviä. Hurjimmat painatukset voivatkin viedä t-paidan kantajan jopa linnaan.

Rikoslaki asettaa raamit

Rajoja painatuksille asettaa ainakin rikoslaki. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pia Holmin mukaan rikoksen tunnusmerkit täyttyvät, jos painatus katsotaan esimerkiksi kiihotukseksi kansanryhmää vastaan tai kunnianloukkaukseksi.

– On mahdollista, että t-paidankin kuva tai teksti voidaan tulkita kunniaa loukkaavaksi tai uhkailevaksi.

Näin kävi esimerkiksi miehelle, jonka t-paidassa oli rikospoliisin päällikön kuva. Kasvokuvaan oli lisätty luodinreikä ja päähän osoittava ase. Hovioikeus langetti tästä miehelle neljän kuukauden ehdottoman tuomion muun muassa laittomasta uhkauksesta.

Rajan veto hankalaa

Poliisitarkastaja Pia Holmin mukaan käytännössä tekstiilien painatuksiin on erittäin hankala puuttua.

– Niin tavallisen kansalaisen kuin lakimiehenkin on vaikea tietää, missä rikoksen raja loppupeleissä kulkee. Sen päättää sitten tuomioistuin.