Hyppää sisältöön

Ihmisen sukupuu täydentyy: Aiemmin tuntemattomalla sukulaisella oli kätevät kädet mutta pienet aivot

"Tähti-ihmisten" fossiileja löytyi Etelä-Afrikasta syvästä luolasta, jonka tutkijat uskovat olleen heidän hautapaikkansa. Tutkijat eivät toistaiseksi osaa sijoittaa tulokasta ihmisen monihaaraiseen sukupuuhun.

Puhujapöntössä seisova Lee Berger pitelee käsissään Homo nadalin rekonstruoitua kalloa.

Eteläafrikkalaisesta luolasta läheltä Johannesburgia on löytynyt aiemman tuntemattoman ihmislajin kivettyneitä jäännöksiä. Luola on nimeltään Nouseva tähti, mistä saatiin uudelle lajille nimi: Homo naledi. Naledi tarkoittaa tähteä eteläafrikkalaisella sesothon kielellä.

Onkaloista syvältä maan sisältä löytyi yli puolitoista tuhatta fossiilia ainakin 15 yksilöstä, niin aikuisista kuin lapsista. Nuorimmat ovat vauvoja, vanhimmat arviolta 45-vuotiaita.

Kansainvälinen tutkijaryhmä arvelee, etteivät he kuolleet luolaan, vaan ruumiit vietiin sinne tarkoituksella. Havainto on merkittävä lisä tutkimukselle, joka selvittää ihmisen käsityksiä elämästä ja kuolemasta.

– Tähän saakka olemme luulleet, että vasta nykyihmiset, Homo sapiens, kohtelivat vainajia rituaalisesti. Pidimme itseämme erityisinä. Nyt löysimmekin lajin, jolla käsittääksemme oli sama kyky, sanoo eteläafrikkalaisen Witwatersrandin professori Lee Berger.

Aivot appelsiinin kokoa

Peräti 15 yksilön löytyminen samasta paikasta on peräti poikkeuksellista, sanoo puolestaan Lontoon luonnonhistoriallisen museon tutkija Chris Stringer. Hänen mukaansa löytö korostaa sitä, miten monimutkainen ihmisten sukupuu on ja miten paljon lisätutkimusta tarvitaan, jotta lajimme alkujuuret todella selviäisivät.

Tutkijat eivät toistaiseksi osaa arvioida, milloin Homo naledi eli ja mihin kohtaan sukupuutamme se sijoittuu.

Fossiloituneet kädet, ranteet ja jalat ovat samanlaiset kuin nykyihmisellä, mutta aivojen koko ja ylävartalo muistuttavat varhaisempia ihmislajeja.

Aivot olivat pienet, ehkä appelsiinin kokoiset, ja ylävartalo hyvin hento, kertoo yhdysvaltalaisen Wisconsin-Madisonin yliopiston tutkija John Hawks. Pituutta aikuisella Homo Naledilla oli puolisentoista metriä ja painoa noin 45 kiloa.

– Kädet kertovat, että laji pystyi käyttämään työkaluja, mutta sormet olivat yllättäen erittäin käyrät ja osoittavat kykyä kiipeillä puissa, kuvailee anatomiantutkija Tracy Kivell brittiläisestä Kentin yliopistosta.

Tutkijat innostuivat suukottelemaan serkkua

Bergerin mukaan luola, jonne laskeutuminen oli äärimmäisen vaikeaa ja jopa hengenvaarallista, tuskin on luovuttanut kaikkia salaisuuksiaan. Hän uskoo, että siellä voi olla vielä tuhansien yksilöiden jäännökset.

Edessä lienee myös tiedebedatti: tiedeyhteisö on välillä hyvinkin kiihkeästi eri mieltä siitä, mikä määrittelee ihmislajin uudeksi.

Tähänastisista tuloksista on kerrottu laajasti maailman tiedotusvälineissä. Esimerkiksi New24-sivustolla (siirryt toiseen palveluun) kuvagalleriassa tutkijat suukottelevat uuden sukulaisen kalloa.

Iso osa fossiileista on näytteillä  Cradle of Humankind (siirryt toiseen palveluun) eli Ihmiskunnan kehto -keskuksessa lokakuun puoliväliin. Sitten ne palautetaan Witwatersrandin yliopistoon, ja myöhemmin ne ehkä lähtevät maailmankiertueelle.