1. yle.fi
  2. Uutiset

Riita poikki! Kansalaistapahtuma haluaa ihmiset saman ruokapöydän ääreen

Raivoisaksi kiihtynyt pakolaiskeskustelu ja jyrkkä vastakkainasettelu ovat tapahtuman järjestäjistä turhaa. Lauantaina kansalaistorilla istutaan vilteillä, syödään yhdessä ja tutustutaan eri taustoista tuleviin ihmisiin.

Kotimaan uutiset
Tapahtumaa on järjestämässä kymmeniä vapaaehtoisia.
Tapahtumaa on järjestämässä kymmeniä vapaaehtoisia.Arto Sivonen

Kansainvälinen #europesayswelcome -liike järjestää syyskuun 12. päivä tapahtumia Euroopan suurkaupungeissa. Suomessa liikkeen suunnitelmiin havahduttiin viikko sitten, minkä jälkeen ryhmä vapaaehtoisia ryhtyi puuhamaan tapahtumaa myös Helsinkiin. Tulevana lauantaina kansalaistorilla järjestetään kansainvälinen piknik. Tapahtuma on laajentunut myös muille paikkakunnille, muun muassa Jyväskylään ja Mikkeliin.

Suomi sanoo tervetuloa -tapahtumaa on järjestämässä kymmeniä vapaaehtoisia. Tavoitteena on, että ihmiset tutustuvat toisiinsa myönteisessä ilmapiirissä.

– Me haluamme tuoda erilaisia ihmisiä yhteen, pakolaisia ja suomalaisia, kertoo Arto Sivonen, yksi tapahtuman järjestäjistä.

– Piknik ja viltti symboloivat yhdessä tekemistä ja pöydän jakamista yhdessä, kertoo niin ikään järjestelyissä mukana oleva Aleksej Fedotov.

Jotta tutustumiseen on mukavat puitteet, on tapahtumassa luvassa ainakin ohjelmaa ja ruokaa. Mukaan on saatu myös useita yrityksiä.

Koska järjestelyt alkoivat todenteolla vasta muutamia päiviä sitten, täsmentyy tapahtuman sisältökin vielä viimeisinä päivinä. Paikalle odotetaan ja toivotaan tuhansia ihmisiä. Facebookissa tapahtuma on saanut torstai-iltaan mennessä jo yli 5000 seuraajaa.

Keskustelu räjähtänyt käsiin

Tapahtuman perusmotiivina on osallistua viime viikkoina yltyneeseen keskusteluun. Mitä kovemmaksi keskustelu on käynyt, sitä useampi on jäänyt seuraamaan sitä sivusta. Tapahtuma haluaa tarjota myös hiljaisemmille mahdollisuuden osoittaa kantansa.

– Olen kuullut aika monen sanovan, että käyty keskustelu pelottaa. Mihin tämä maa on menossa? Millä äänenpainoilla ihmiset oikein puhuvat toisilleen? Paljon uhkailua, riitelyä, huutoa ja taistelua, Sivonen kertaa.

Sivosen mukaan mikään ei muuta sitä tosiasiaa, että maahan muuttaa uusia ihmisiä. Suomi kansainvälistyy, ja se tulee myös muuttamaan Suomea. Muutokseen voidaan vaikuttaa pakolaisia tukemalla.

– Haluamme ihmiset inhimillisiin olosuhteisiin, ja yritämme saada heidät elämässään eteenpäin suomalaisessa yhteiskunnassa, Sivonen kertoo.

Myös Fedotov korostaa yhdessä tekemisen tärkeyttä. Hän toivoo, että Suomi kantaisi vastuun pakolaisasiassa Saksan ja muiden eurooppalaisten maiden rinnalla.

– Olemme purkamassa pelon ilmapiiriä. Haluamme kääntää Suomen pelon tieltä yhteisöllisyyteen päin, Fedotov kertoo.

#Suomisayswelcome ei ole viikon ainoa pakolaisiin liittyvä tapahtuma. Perjantaina pienoisparlamentin edessä järjestetään klo 17-18 mielenilmaus. Siinä Suomessa jo pidempään olleet, turvapaikanhakijoina ja pakolaisina tulleet ihmiset tuovat esille kiitoksensa Suomelle.

Lue seuraavaksi