STUK: Venäjän Kuolan ydinvoimalaitoksen käyttöikää ollaan pidentämässä

Kuolan ydinvoimalan omistava yhtiö Rosenergoatom haluaa Säteilyturvakeskuksen tietojen mukaan pidentää laitoksen käyttöikää jälleen. Kuolan ydinvoimalan kanssa samaa reaktorityyppiä olevan Loviisan voimalan käyttöikää on Suomessa pidennetty 50 vuoteen. STUK:ista arvioidaan, ettei ydinvoimaloiden kunto ei vanhetessa parane.

Poljarnyje Zorin ydinvoimala Kuolan niemimaalla, Venäjällä. Kuva: YLE / Hannu Lundström

Lapin naapurissa tuottaa sähköä Neuvostoliiton-aikainen Kuolan ydinvoimala. Sen vanhin VVER–tyyppinen reaktori on vuodelta 1973. Reaktori on samaa tyyppiä kuin Loviisan ydinvoimalassa Suomessa.  Erona on muun muassa se, ettei Kuolan voimalassa ole sellaista suojarakennetta kuin Loviisassa.

Kuolan vanhimman reaktorin alkuperäistä 30 vuoden käyttöikää on aiemmin pidennetty vuoteen 2018 ja nyt tavoitellaan lisää jatkoaikaa. Kuolaan oli taannoin suunnitteilla uusi ydinvoimala, mutta puheet siitä ovat hiipuneet ja asiaa on lykätty. Syyksi arvellaan Venäjän talouskriisiä.

Kuolan voimalan omistava ydinvoimayhtiö Rosenergoatom on Säteilyturvakeskuksen tietojen mukaan hakemassa vanhimman reaktorin käyttöiän pidentämistä kertoo STUK:in projektipäällikkö Kim Söderling.

– Sen verran on ollut puheita että Kuolan ykkösyksikölle ollaan hakemassa käyttöiän pidennystä, mutta asia on vielä viranomaisen pöydällä, että siitä ei ole ratkaisua tietääkseni tullut vielä, sanoo projektipäällikkö Kim Söderling Säteilyturvakeskuksesta.

Käyttöiän pidentäminen kansainvälinen käytäntö

STUK:in mukaan Rosenergoatom omistaa kaikki Venäjän ydinvoimalat ja on valtion ydinvoimahallintoa johtavan Rosatomin alisuudessa. Myös lupaviranomainen on osa Rosatomia. 

Söderling pitää mahdollisena, että käyttöikää halutaan pidentää 60 vuoteen. Söderlingin mukaan Venäjän viranomainen tekee päätökset siitä, onko jatkoaika turvallista.

Söderlingin mukaan normaalisti kansainvälinen käytäntö on ollut, että laitoksen tekninen käyttöikä on ollut 30 vuotta ja siihen on haettu 15 vuotta lisää. Suomessa Loviisan laitoksella on tällä hetkellä luvat 50 vuoden käyttöikään.

Vanhetessaan ydinvoimaloiden kunto ei kohene arvioi säteilyturvallisuusviranomainen.

– Laitteet vanhenevat, se on ihan vääjäämätön tosiasia ja rakenteet vanhenevat myös, vastaa Söderling kysymykseen onko käyttöiän pidentäminen turvallista. 

Söderling on viimeksi käynyt Kuolan ydinvoimalalla kesäkuussa. Silloin asiat olivat kunnossa eikä laitoksella ole STUK:in tietojen mukaan ollut ongelmia 2000-luvulla.

– Siellä (Kuolassa) oli semmoinen, se saattoi olla 1900-luvun puolella, blackout, jossa dieselit eivät enää käynnistyneet, kun ulkoinen verkko oli menetetty, mutta tässä ei ole ollut enää mitään isompia ongelmia 2000-luvulla enää, muistelee Söderling Kuolan laitoksen ongelmatapahtumia. 

Söderlingin mukaan Venäjän Kuolan ydinvoimala on hiljattain myös kansainvälisessä tarkastuksessa katsottu olevan asianmukaisessa kunnossa.

Kuolan ydinvoimala ei ole samaa tyyppiä kuin Tshernobyl

Yle Lapin uutisessa Kuolan ydinvoimalan käyttöiän pidentämisestä siteerattiin virheellisesti asiasta ensin kertonutta Norjan yleisradioyhtiön NRK:n artikkelia toteamalla, että Kuolan laitos olisi samaa tyyppiä kuin Tshernobyl.

Tarkemmin sanottuna NRK:n artikkelissa sanotaan Kuolan ydinvoimalan reaktorihalleilta puuttuvan suojarakennelman, joka puuttui myös Tshernobylin laitokselta. 

STUK:in mukaan Kuolan laitoksen reaktorit ovat samaa tyyppiä kuin Loviisassa. Loviisassa on kuitenkin suojakuori reaktorihallissa toisin kuin Kuolassa.

– Tämä (Kuolan toim. lis.) ei ole RBMK-laitos, jota pidetään vaarallisena, tämä on VVER-tyyppinen kuin Loviisan laitos, jossa ei ole ollut onnettomuuksia, sanoo projektipäällikkö Kim Söderling STUK:ista.  

STUK:in mukaan Tshernobylin kaltaisia reaktoreita on sen sijaan Etelä-Suomen lähialueella Sosnovyi Borin ydinvoimalassa. Niiden tilalle on valmistumassa kaksi nykyaikaista VVER -tyyppistä voimalaa tämän vuosikymmenen lopussa. 

STUK tyytyväinen tiedonkulkuun Venäjän ydinvoima-alan kanssa

STUK:illa on 300 säteilymittauspistettä Suomen alueella. STUK:in mukaan mittauspisteiden määrä on Pohjoismaiden suurin.

Söderlingin mukaan Suomella ja Venäjällä on Kuolan ydinvoimalan osalta sopimus, että viidentoista minuutin sisällä siitä, kun Moskova on saanut tiedon mahdollisesta onnettomuudesta, siitä tiedotetaan Suomeen. 

Etelä-Suomen Suomen lähialueella oleva Sosnovyi Borin säteilytiedot tulevat STUK:ille reaaliajassa.

– Sosnovyi Borin osalta meillä on säteilymittausverkko, jonka Suomen valtio on kustantanut ja siitä me saamme online-tiedon satelliittiyhteyden välityksellä mikä on säteilytilanne laitoksen ympäristössä.

Norjan ulkoministeriö tiedotti eilen keskiviikkona päässeensä Venäjän kanssa uuteen sopimukseen ydinturvallisuuden nopeammasta ja tiheämmästä tiedottamisesta valtioiden välillä. Sopimus on määrä allekirjoittaa ensi viikolla Wienissä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kokouksessa.