1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Vaatimattomuus ei kaunista" – vaatesuunnittelija Lalli Savolainen muuttaisi suomalaisten tyyliä

Lalli Savolainen syntyi Imatralla, mutta muutti 6-vuotiaana Mikkeliin. Mies kävi koulunsa Etelä-Savossa ja muutti myöhemmin Helsinkiin. Siellä hän on niittänyt mainetta niin hius- ja meikkitaiteilijana, stylistinä kuin vaatesuunnittelijanakin. Savolaisen mielestä suomalaiset saisivat kiinnittää enemmänkin huomiota pukeutumiseensa.

Kuva: Lotta Jokinen/Yle

Vaatesuunnittelija, hius- ja meikkitaiteilija ja stylisti Lalli Savolainen kertoo, että Mikkeli on hänelle paikka, jossa ystävät asuvat. Vanhemmiten hän sanoo tulleensa myös nostalgisemmaksi.

– On mukavaa, kun paikat eivät muutu liikaa.

Savolainen kertoo muistelevansa mielellään vanhaa koulureittiään Mikkelissä.

Mikkelistä Helsinkiin

Lalli Savolainen syntyi Imatralla, mutta muutti jo 6-vuotiaana Mikkeliin. Kaupungissa vierähtikin tovi, sillä hän kävi Mikkelissä niin peruskoulun, kauppaopiston kuin käsi- ja taideteollisenkin. Yrityksen perustamisen jälkeen miehen matka jatkui Helsinkiin.

– Helsinkiin muuttaessani menin maskeerauskouluun ja olin töissä firmassa, jossa oli kosmetiikkaa, vaatteita ja parturi-kampaamo samassa.

Savolaista pyydettiin jäämään parturi-kampaamo-oppiin firmaan. Helsingissä hän tapasi myös meikkitaiteilija Raili Hulkkosen tiimin ja päätyi työskentelemään heidän kanssaan. Vaatteiden suunnittelun hän aloitti kolmisen vuotta sitten.

Rentoa arjen luksusta

Lalli Savolainen kuvailee suunnittelemiaan vaatteita sanoilla arjen luksus. Hän haluaa suunnitella rentoja luksusvaatteita, joita voi pitää niin arkena kuin juhlanakin. Tyylliään hän kuvailee yksinkertaiseksi, rennoksi ja naiselliseksi. Vaatteiden luksus tulee kankaista, joita Savolainen hankkii ympäri maailmaa.

Vaatesunnittelija Savolaisen pukuja on nähty ainakin Linnan juhlissa entisen pääministeri Kataisen vaimon ja Merikukka Forsiuksen päällä. Omasta mallistostaan hän ei osaa sanoa lempivaatettaan. 

Olin viikon Moskovassa töissä ja jokainen nainen, joka istui mun tuoliin, sanoi, että tee musta mahdollisimman kaunis. Täällä yleensä sanotaan, että älä vaan laita liikaa.

Lalli Savolainen

– Aina kun on suunnitellut ja valmistanut jonkun, niin sitten voi katsoa jotakin uutta, sen vanhan on jo työstänyt pois mielestään.

Suomalaisten tyyli ei saa kiitosta

Lalli Savolainen kertoo, ettei suomalaisten tyylitaju tee hänen vaikutusta.

– Vähän on ihmisillä sellanen, että he miettii oikein, miten he voisivat näyttää rumalta.

Hän sanoo, ettei kaikkien tarvitse olla muodikkaita, mutta oman tyylin löytäminen on tärkeää. Suomalaiset ovat liian vaatimattomia eikä se todellakaan kaunista.

– Olin viikon Moskovassa töissä ja jokainen nainen, joka istui mun tuoliin, sanoi, että tee musta mahdollisimman kaunis. Täällä yleensä sanotaan, että älä vaan laita liikaa.

Savolaisen mukaan suomalaiset voisivat katsoa peiliin ja miettiä, miltä haluaisivat näyttää. Hän ei liputa esimerkiksi liian värjättyjen ja laitettujen hiuksien puolesta vaikka onkin kampaaja. Rento tyylikkyys riittää.

– Kyllä itsestä huolehtiminen näkyy heti. Ja se ettei kunnioita itseään eikä ympäristöä.