Lavrov: Venäjä ei lisää sotilaallista läsnäoloaan Syyriassa

Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä lähettää Syyriaan vain humanitaarista apua ja sotilastarvikkeita.

Ulkomaat
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on kiistänyt, että Venäjä olisi lisäämässä läsnäoloaan Syyriassa. Lavrovin mukaan Venäjä tukee Syyrian hallintoa ainoastaan humanitaarisella avulla ja sotilastarvikkeilla.

Yhdysvallat, Nato sekä useat länsimaat ovat ilmaisseet huolensa väitteistä, joiden mukaan Venäjä olisi lisännyt sotilaallista tukea Syyriaan. Nimettömät yhdysvaltalaislähteet kertoivat keskiviikkona uutistoimisto Reutersille, että Venäjä on viime päivinä lähettänyt Syyriaan kaksi maihinnousualusta, lisää lentokoneita sekä pienen määrän merivoimien jalkaväkeä.

Sergei Lavrov painotti torstaisessa tiedotustilaisuudessa, että Venäjän tuki Syyrialle on tämänhetkisten sopimusten mukainen.

– Emme ole koskaan salanneet sotilaallista läsnäoloamme Syyriassa, Lavrov sanoi ja lisäsi, ettei Venäjä aio ryhtyä muihin toimiin sisällissodan runtelemassa maassa.

Lavrov vahvisti myös uudestaan, että Venäjällä on Syyriassa sotilasvoimia vain harjoitustarkoituksiin.

Venäjä on tukenut Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia koko yli neljä vuotta kestäneen sisällissodan ajan. Venäjä on lähettänyt al-Assadin joukoille sekä tarvikkeita että sotilaskouluttajia ja asiantuntijoita.

Ulkoministeri Lavrov on keskustellut Syyrian tilanteesta yhdysvaltalaisen virkaveljensä John Kerryn kanssa useaan otteeseen tällä viikolla. Lavrovin mukaan Kerry on huolissaan siitä, että Venäjän tuki Syyrian hallitukselle voisi vahvistaa terrorijärjestö Isisiä ja vaikeuttaa länsimaiden taistelua Isisiä vastaan.

– En ymmärrä sitä logiikkaa. Syyrian armeija on kaikista tehokkain voima taistelussa terroria vastaan Syyriassa, Lavrov sanoi.

Lähteet: AP, AFP