1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Se pyörii vieläkin - Kiviä taskussa 600. esitys tänään

Supersuosittu Kiviä taskussa -komedia rikkoo ennätyksiä. Näytelmän 600. esitys nähdään tänään Helsingissä. Näyttelijäkaksikko Martti Suosalo ja Mika Nuojua on vetänyt irlantilaiskomediaa täysille katsomoille pian 13 vuotta.

Martti Suosalo ja Mika Nuojua ovat Kiviä taskussa -näytelmän voimakaksikko. He vaihtavat lennossa roolista toiseen näytellen muun muassa akkaa, koiraa ja jänistä. Kuva: Tapio Vanhatalo / Helsingin kaupunginteatteri

Jo kulttimaineeseen noussut _Kiviä taskussa -_komedia on rikkonut Suomen ennätykset sekä esityskerroissa mitattuna että pisimpään ohjelmistossa yhtäjaksoisesti jatkaneena kokoillan näytelmänä.

Irlantilaisen Marie Jonesin kirjoittama Kiviä taskussa (Stones in His Pockets, 1996) sai suomenkielisen kantaesityksensä vuonna 2002 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa. Näytelmän on ohjannut Pentti Kotkaniemi.

Katsojamäärissä Kiviä taskussa sen sijaa jää häviää Riku Suokkaan ja Heiki Syrjän Vuonna 85 -näytelmälle. Kun _Kiviä taskussa _-näytelmän on tähän mennessä nähnyt lähes 200 000 katsojaan, niin manserock-musikaalin _Vuonna 85 _näki Tampereen Työväen Teatterissavuosina 2006 - 2012 kaikkiaan yli neljännesmiljoona katsojaa.

Helsingin Kaupunginteatterin edellinen suursuosioon yltänyt näytelmä oli Lasse Pöystin, Kyllikki Forssellin, Ritva Valkaman sekä ensin Pentti Siimeksen, myöhemmin Antti Litjan tähdittämä komedia _Kvartetti. _Sitä esitettiin yhtäjaksoisesti 9 vuotta. Kvartetti keräsi lähes 170 000 katsojaa.