Katkera kiista kylpytynnyrin savuista ei ota loppuakseen

Porissa jatkuu kiista erään asukkaan kylpytynnyrin lämmittämisessä syntyneistä savukaasuista. Naapurien mielestä savu haittaa heidän elämäänsä.

Kotimaa
Uusia kylpytynnyreitä.
Tehdasvalmiita kylpytynnyreitä myyntikääreissä.Yle

Valtakunnallista huomiota herättänyt outo kiista porilaisen omakotialueen kiinteistönomistajan ja hänen naapuriensa välillä jatkuu. Kyse on kylpytynnyrin savusta, joita käsitellään nyt Vaasan hallinto-oikeudessa.

Kiista on muhinut vuodesta 2013. Naapurien mukaan kylpytynnyrin lämmittäminen vaikuttaa heidän elämänlaatuunsa pahasti.

– Toiset alkavat yskiä, huulet palavat muutaman minuutin oleskelusta pihalla, suun limakalvot palavat, kurkku menee tukkoon, silmät kirvelevät. Emme voi oleskella pihallamme käryn ja savun vuoksi, naapurit ovat kuvailleet kärsimyksiään.

Laajat selvitykset

Savuhaittojen laajuutta on kaupungin selvitysten mukaan tutkittu viranomaisvoimin kattavasti. Paikalla on käyty tekemässä tarkastuksia, alueella on järjestetty postikyselyjä, ja lisäksi asukkaita on pyydetty pitämään kirjaa savuhaittojen esiintymisestä.

Selvitysten perusteella ympäristöviranomaiset ja myös Porin ympäristölautakunta totesivat kesällä, että ei ole mitään syytä ryhtyä toimenpiteisiin. Kaupungin mielestä ei ole pystytty kiistattomasti osoittamaan, että naapurien kokema savuhaitta johtuisi valituksen kohteena olevan kylpytynnyrin lämmittämisestä.

Haittoja koettu ilman lämmitystä

Kaupungin selvityksissä on todettu, että kiistan kohteena olevaa kylpytynnyriä lämmitetään enimmillään vain 1–4 kertaa kuukaudessa. Silti eräs valittaja on kokenut haittoja peräti 27 päivänä.

Tynnyriä ei ollut omistajan mukaan lämmitetty kertaakaan 7–8 kuukauteen ennen tontilla tehtyä tarkastusta, mutta naapurit olivat ilmoittaneet kokeneensa savuhaittoja myös tuona aikana.

Naapurit olivat kokeneet haittaa myös silloin, kun kylpytynnyrin omistaja ei ollut edes kotona. Valittajien lisäksi muut alueen asukkaat eivät ole kokeneet haittaa kylpytynnyrin käytöstä.

Valitus oikeuteen

Vaasan hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen johdosta Porin kaupungin ympäristölautakunta joutuu arvioimaan asiaa ja omaa päätöstään.

Oikeuteen valittaneen henkilön mukaan naapurin kylpytynnyrin lämmittäminen pakottaa hänet siirtymään sisätilohin ja viemään pyykitkin sisään. Valittaja hämmästelee myös sitä, että ympäristölautakunta ei ole käynyt hänen pihassaan tutustumassa savuhaittoihin.

Valittaja väittää lisäksi oikeudelle osoittamassaan kirjelmässä, että kylpytynnyrin omistaja "valehtelee sujuvasti" tynnyrin lämmitysajoista. Hän viittaa todisteena itse pitämäänsä havaintoluetteloon.

"Valitus hylättävä"

Ympäristövirasto ehdottaa, että kaupunki vaatii valituksen hylkäämistä perusteettomana.

– Koska kylpytynnyriä ei ole asian selvittämisaikana lämmitetty, ei ole ollut tarpeen suorittaa tarkastusta valittajan kiinteistölle savukaasutilanteen toteamiseksi, virasto muistuttaa.