Somalien jääpallojoukkueesta tuli mediatapaus

Ruotsissa joukko somalimiehihiä sai pari vuotta sitten kovan haasteen. Kahdeksan kuukautta aikaa oppia luistelemaan ja sitten maailmanmestaruuskisoihin.

Ulkomaat
jääpallopeli.
Jääpallojoukkue edusti Somaliaa MM-kisoissa Irkutskissa vuonna 2014.

Ruotsin Borlängessä nuorisorheilun puuhamiehet saivat pari vuotta sitten lennokkaan idean: nuorista somalimiehistä kootaan jääpallojoukkue.

Hullunrohkeisiin mittoihin idea paisui, kun joukkue päätettiin lähettää Somalian edustajana maailmanmestaruuskisoihin Siperian Irkutskiin 2014. Treeniaikaa oli kuukausia ja useimmat aloittivat nollasta. Välineitä piti etsiä ja lainata.

– Luulin ensin, että ryhdyn pelaamaan jääkiekkoa. Sitten tajusin, että tämä onkin toinen laji, sanoo Sadud Kaysa, yksi pelaajista.

Hänen mukaansa vaikeinta oli luistelun opettelu. Rullaluistimilla oli vähän helpompaa.

Somalijoukkue sai ympärilleen melkoisen mediashown. Keväällä tuli teattereihin elokuva. Trailerissa nuoret miehet pyllähtelevät rullaluistimilla asfalttiin, mutta alkavat vähitellen liukua jäällä. Siperiassa tulee maalikin.

Nyt somalijoukkue treenaa kolmatta kautta venäläisvalmentajan johdolla. Tavoitteena on voittaa ainakin yksi peli.

"Olemme parempia kuin he luulivat"

Voittoja on tullut enemmän asenteissa.

– Ruotsalaisilla on aika huono kuva somaleista. Nyt he ajattelevat, että olemme parempia kuin he luulivat, Saduq Kaysa sanoo.

Joukkueen huoltaja Mohamed Dee sanoo, että vieraat ihmiset tulevat juttelemaan pojille kaupungilla. Niin ei tapahtunut aiemmin.

Yksi somalijoukkueen taustavoimista, Hans Grandin sanoo, että kun integraatiosta puhutaan, jääpallo on hyvä urheilulaji. Laji on ollut lumisten Pohjoismaiden ja Venäjän hallussa.

– Muilla ei ole ollut mahdollisuuta harrastaa tätä hienoa lajia.

Borlänge on 50 000 asukkaan kaupunki Keski-Ruotsissa. Asukkaista viidesosa on maahanmuuttajia, heistä somaleja on 3 000. Ruotsidemokraattien kannatus on noussut.

Kaikkia somalijoukkue ei miellyttänyt. Jotkut leimasivat koko joukkueen vitsiksi, joka nielee verorahoja, vaikka saikin sponsorirahaa. Ikävintä oli elokuvan mainosjulisteiden töhrintä.

Kesällä naapurit valittivat, että rullaluistintreeni häiritsee, joten joukkue etsi harjoittelupaikan.

Nyt aletaan yleisemmin uskoa, että joukkue treenaa tosissaan ja taidot kasvavat.

Haastattelutilanne.
Naapurien mielestä rullaluistintreeneistä tuli liikaa melua, kertoo joukkueen pelaaja Hassan Favah.

Ruotsi on paras kotouttaja - paperilla

Urheilu on yksi monista integraatiokeinoista Ruotsissa. Nyt pakolaismäärän kasvu lisää kiinnostusta esimerkiksi verkkoyhteisöihin, joiden kautta muualta tulleisiin voi tutustua. On leivonta- ja liikuntapiiriä.

Tilastovertailuissa Ruotsi on integraatioasioissa maiden kärjessä. Lainsäädäntö ei syrji, ja esimerkiksi perheiden yhdistäminen onnistuu.

Maahanmuuttajien työttömyys on kuitenkin suurempaa kuin kantaväestön, ja ruotsalainen palkkaa mieluummin verkostojensa kautta toisen ruotsalaisen.

– Samaa ilmiötä ei näy ulkomaisten omistamissa yrityksissä. He palkkaavat tasaisemmin eri kansallisuuksia, sanoo integraatiotutkija Susanne Urban Linköpingin yliopistosta.

Ruotsin toinen ongelma on, että maahanmuuttajat asuvat omilla kulmillaan. Samalla eriytyvät koulut. Urbanin mukaan ne ovat vielä enemmän jakautuneet kuin asuinalueet, sillä varakkaat vievät jälkikasvunsa parempiin kouluihin.

Ruotsissa onkin alettu kysyä, pitäisikö vapaata kouluvalintaa rajoittaa.