Venäläiset aloittivat miljardiurakkansa Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla – "Nyt liikkuvat suuret massat"

Fennovoiman pääurakoitsija, venäläinen Titan2 -yhtiö on aloittanut rakennustyöt Pyhäjoella. Hanhikivenniemellä tehdään aluksi suurimittakaavaisia maanrakennustöitä. Ydinvoimalaitoksen rakentamista yhtiö ei voi aloittaa ilman Suomen hallituksen rakentamislupaa.

ydinenergia
Työkoneita Titan2:n työmaalla Pyhäjoen Hanhikivellä
Ylen Arto Veräjänkorva kertoo, kuinka Pyhäjoen ydinvoimalan rakennustyöt etenevät.

Fennovoiman pääurakoitsija, venäläinen Titan2 teettää aluksi suomalaisilla lähialueen maarakennusyrityksillä mittavia maamassanvaihtoja, rakennuttaa sosiaali- ja projektitiloja ja ryhtyy kaivamaan ydinvoimalaitokselle perustuksia.

Itse ydinvoimalaa yhtiö ei saa rakentaa ennen hallituksen rakentamislupaa. Alustavan aikataulun mukaan rakentamislupa-asiat ratkaistaan vuonna 2018.

Titan2:n Suomen johtaja Alexander Zmikhnovskiy kertoo, että alihankkijoiden palveluksessa on aluksi noin 30, myöhemmin syksyllä noin 300 työntekijää. Ensimmäiset alihankkijat ovat Pyhäjoelta, Kalajoelta, Raahesta ja Vieremältä.

– Yhteistyö suomalaisten alihankkijoiden kanssa on alkanut hyvin. Olen vaikuttunut heidän työtehostaan ja työn laadusta, Zmikhnovskiy sanoo.

Valtavia maanrakennustöitä käynnissä

Matalaa metsää kasvanut, alava Hanhikivenniemi muistuttaa jo kuun maisemaa. Puusto ja pehmeä pintamaa on suurelta osin poistettu. Tiestön, rakennusten ja teollisuusalueen kohdalta maata korotetaan louheella kahdesta neljään metriä.

Yhteistyö suomalaisten alihankkijoiden kanssa on alkanut hyvin. Olen vaikuttunut heidän työtehostaan ja työn laadusta.

Alexander Zmikhnovskiy

Fennovoimalla on omistuksessaan Hanhikivenniemellä lähes 400 hehtaaria maa- ja vesialueita. Lisäksi yhtiön hallinnassa on lunastusluvan mukaisesti ennakkohaltuunotettuna yli 100 hehtaaria maa- ja vesialueita.

Fennovoima aloitti rakennustyöt alueella jo viime syksynä. Se vastaa muun muassa tiestön, kunnallistekniikan sekä apu- ja tukikiinteistöjen rakentamisesta. Alueen aitaus on valmistunut ja tiukka kulunvalvonta työmaalle alkanut.

Titan2:n vastuulla on mm. maa- ja vesirakentaminen, teollisuusalueen infrastruktuuri ja lopulta itse ydinvoimalakin. Suurimmillaan ydinvoimalaa arvioidaan rakentavan noin 4000 ihmistä samanaikaisesti.

Historiallinen teollisuusinvestointi Pohjois-Suomessa

Fennovoiman ydinvoimalaa pidetään suurimpana teollisuusinvestointina Pohjois-Suomessa. Hankkeen kokonaiskustannus on yhtiön mukaan 6,5 - 7 miljardia euroa. Tarkkaa summaa yhtiö ei ole julkistanut.

Rahoitus pohjautuu omistajien omaan pääomaan ja suurimmalta osin venäläisen laitetoimittaja Rosatomin järjestämällä lainarahalla. Fennovoima kertoo saaneensa jo ensimmäisen, noin 920 miljoonan euron rahoituserän Venäjän valtion hyvinvointirahastosta, josta kaikkiaan on tulossa hankkeeseen 2,4 miljardia euroa.

Hanhikivi 1 -ydinvoimala on Fennovoiman mukaan tilattu avaimet käteen -periaatteella, ja hinta ei siten muuttuisi joulukuussa 2013 sovitusta.