Veistos "kuningattaren vaginasta" tuhrittiin jo kolmannen kerran

Taiteilija Anish Kapoor on itse kuvannut veistosta valtaan astuvan kuningattaren vaginaksi, mutta ottanut myöhemmin etäisyyttä lausuntoonsa.

kulttuuri
Töhritty taideteos.
Tuhrittu Dirty corner -veistos 6. syyskuuta.Yoan Valat / EPA

Brittiläis-intialaisen taiteilija Anish Kapoorin kiistelty veistos on tuhrittu jo kolmannen kerran Versaillesin linnan pihalla Ranskassa. Tällä kertaa veistokseen kirjoitettiin vaaleanpunaisella maalilla teksti: "Kunnioita taidetta ja luota Jumalaan".

Dirty corner -niminen veistos on 60 metriä pitkä ja 10 metriä korkea teräksestä ja kivestä tehty abstrakti teos. Se on kansansuussa ristitty Kuningattaren vaginaksi. Kapoor on itse kuvannut sitä valtaan astuvan kuningattaren vaginaksi, mutta ottanut myöhemmin etäisyyttä lausuntoonsa.

Sunnuntaina veistokseen maalattiin juutalaisvastaisia iskulauseita valkoisella maalilla. Teksteissä julistettiin muun muassa "Kuningatar uhrattu, kahdesti loukattu" ja "Poikkeavan juutalaisaktivistin toinen kansan raiskaus". Itsekin juutalainen taitelija on toivonut, että tekstit jätetään veistokseen todisteena vihasta.

– Veistos kantaa hyökkäyksen arpia. En salli tämän väkivallan ja suvaitsemattomuuden teon hävittämistä, Kapoor sanoi yleisradioyhtiö BBC:ssä maanantaina.

Teosta tuhrittiin maalilla myös kesäkuussa. Silloin se puhdistettiin. Veistoksen on määrä olla esille Versaillesin linnan puutarhassa marraskuun alkuun saakka. Linnasta kerrotaan, että puutarhan turvallisuustoimia kiristetään öisillä poliisipartioilla ja uusilla turvakameroilla.

Versaillesin linna puutarhassa on järjestetty nykytaiteen näyttelyjä vuodesta 2008 lähtien. Siellä käy vuosittain viisi miljoonaa vierailijaa.

Lähteet: AFP