Leipomot mukaan taltuttamaan suomalaisten jodin puutosta – jodisuola leivotaan myös leipiin

Leipomot valmistautuvat vaihtamaan tuotteissaan tavallisen suolan jodioituun suolaan. Einesjätit kertoivat jo aiemmin siirtyvänsä jodioidun suolan käyttöön asteittain, jotta suomalaisten jodin saanti saadaan turvattua.

Kotimaa
Leipäpussi
Antti Eintola / Yle

Leipomot valmistautuvat vaihtamaan tuotteissaan tavallisen suolan jodioituun suolaan. Ensimmäisten joukossa jodioidulla suolalla leivotut leivät saivat uunista ulos hämeenlinnalainen Ossin Pulla ja tamperelainen Leivon Leipomo.

– Meille oli helppo vaihe tehdä tämä muutos nyt, koska oma pakkausuudistus osui elokuuhun. Teimme päätöksen jodisuolaan siirtymisestä ihan suositusten perusteella, kertoo Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola.

– Muutosta ei maussa huomaa, niin moni suu tuotteet testasi, Jaakkola myhäilee.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositti jo keväällä jodioidun suolan käyttöön siirtymistä kattavasti kaikkialla, koska suomalaisilla on havaittu väestön tasolla lievä jodin puutos. Viime kuussa einesjäteistä Saarioinen ja Atria kertoivat siirtyvänsä jodioidun suolan käyttöön asteittain sadoissa tuotteissaan.

Muutosta ei maussa huomaa

Harri Jaakkola

Jodi on välttämätön hivenaine, jota ihminen tarvitsee kilpirauhasen toiminnan sekä normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseen.

Pakkausmerkintöjen uusiminen maksaa ja ottaa aikaa

Osalla leipomoista muutos ottaa aikaa, koska varastoissa on vielä vanhoja pakkauksia, joihin ei ole painettu tietoa siitä, että tuote sisältää jodioitua suolaa.

– Viime vuoden lopussa moni leipomo uusi pakkausmerkinnät EU:n vaatimusten mukaisiksi. Nyt alalla odotellaan, että saadaan nämä käytetyksi ja hävikki mahdollisimman pieneksi, sanoo Suomen Leipuriliiton puheenjohtaja Jari Elonen.

Uusissa tuotteissa jodioitu suola tulee käyttöön nopeimmin

Jari Elonen

– Moni leipomo on asian kimpussa ja uusissa tuotteissa jodioitu suola tulee käyttöön nopeimmin. Tämä viedään vaiheittain läpi, ei me haluta tätä asiaa jarrutella, jatkaa Elonen.

Pirkanmaan leipomoyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Jaakkola arvioi, että Pirkanmaalla siirtymä etenee asteittain.

– Veikkaan, että kun tästä mennään talven yli ensi kesään, niin valtaosa leipomoista on jo siirtynyt jodioituun suolaan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus