Päätoimittajat: Viestimet ovat sillanrakentajia pakolaiskysymyksissä

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet mediajohtajat kannustavat toimittajiaan raportoimaan äärinäkemyksistä. Päätoimittajien mielestä median on nykytilanteessa yhä tärkeämpää korjata verkossa liikkuvia vääriä huhuja.

Ylen aamu
Kaius Niemi ja Atte Jääskeläinen Aamu-tv:n vieraina.
Eurooppaa ravisteleva pakolaiskriisi herättää tunteita, pelkoja ja myötätuntoa. Millainen rooli suomalaismedialla on tai pitäisi olla tässä tilanteessa? Keskustelemassa Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ja Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi näkee viestimet sillanrakentajina maahanmuuttonäkemysten ääripäiden välillä.

– Kyllä viestimillä on tärkeä merkitys sillanrakentajina tässä tilanteessa, kun keskusteluilmapiiri politisoituu ja polarisoituu, arvioi Niemi.

Niemi muistuttaa, että maahanmuutossa on kysymys hyvin monimutkaisesta tilanteesta.. Samaan aikaan tapahtuu asioita Lähi-Idässä, keskisessä Euroopassa, Suomessa ja Suomen lähialueilla.

– Tiedon tarve on ihmisillä tällä hetkellä erittäin suuri, ja viestimien tehtävä on siihen vastata, sanoo Niemi.

Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen uskoo, että jokainen suomalainen joutuu nyt tarkistamaan käsityksiään maahanmuutosta.

– Se, että riennetään ottamaan voimakkaasti kantaa tilanteessa, jossa mielipiteet ovat jo valmiiksi kärjistyneet, ei itse asiassa ole kovin arvokasta. Se voi jopa lukita mielipiteet ja asenteet tavalla, joka ei ole kokonaisuuden kannalta hyvä asia, varoittaa Jääskeläinen.

Niemi määrittelee viestinten tehtäväksi suhtautua maahanmuuttokysymyksiin analyyttisesti ja tarjota erilaisia näkökulmia näistä asioista omia johtopäätöksiään tekeville ihmisille.

Sosiaalisen median todellisuus saa näkyä

Jääskeläisen mukaan sosiaalisen median kärjistyneen todellisuuden pitää näkyä myös journalismissa.

– Vaikenemalla siitä todellisuudesta ei oikeastaan rakenneta ehjää kuvaa, perustelee Jääskeläinen toivettaan.

Jääskeläisen mielestä pitäisi avoimesti kertoa, pitääkö sosiaalisessa mediassa liittyvä huhu paikkansa vai ei. Niemi on samoilla linjoilla.

– Median tehtävä yhä enemmän on korjata tällaisia vääriä huhuja, jotka kiertävät tuolla. Ja toisaalta laittaa asioista myös mittasuhteisiinsa, muistuttaa Niemi.