1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vaeltaja: "Voimien ehtyessä metsän hiljaisuus tarttuu kulkijaan"

Runsas viikko sitten kotiin Tampereelle palasi muuttunut mies. Takana oli viiden kuukauden vaellus Yhdysvaltain itärannikolla, tuhansia kilometrejä ja paljon luonnon rauhaa.

Sää ja olosuhteet vaihtelevat pitkällä vaellusretkellä. Kuva: Jani Henttonen

Yle Tampere haastatteli helmikuussa Jani Henttosta, joka oli lähdössä pitkälle vaellusretkelle. Matka Appalakeille käynnistyi maaliskuussa ja päättyi elokuun lopulla.

Pituutta vaellukselle kertyi 3 500 kilometriä. Reitti kulki pitkin Yhdysvaltain itärannikkoa metsissä ja erämaissa poiketen välillä pelloille, maanteille ja pieniin kaupunkeihin.

Vaellusreitti kulki pitkin Yhdysvaltain itärannikkoa. Kuva: Jani Henttonen

– Sitä vaan kävelee päivästä toiseen, jolloin patikoinnista tulee oma elämäntapansa, Jani Henttonen kuvailee kokemustaan.

Matkalla ihminen muuttuu

Muutama vuosi sitten Henttonen kiersi Aasiaa ja päätyi Nepaliin. Hän tutustui kahteen tanskalaiseen, joiden kanssa mies kulki viikkokausia Everestin seutuja.

Jani Henttonen koki kuukausien helteen matkalla Georgiasta Maineen. Kuva: Nico Schüler

Erämaassa kävelystä tuli kertaheitolla Jani Henttosen intohimo. Hän ihastui vaeltamiseen, koska hiljaisessa metsässä on hyvin vähän häiriötekijöitä.

– Hiljaisuus tarttuu myös ihmiseen siinä kävellessä, sitä rauhoittuu. Toisaalta patikointi on myös rankkaa eikä aina niin siistiäkään, Henttonen muistuttaa.

Halusin kokeilla, onko minusta siihen.

Jani Henttonen

Jani Henttosen mukaan vaeltaminen ei ole vain ihanaa metsäkuvaelmaa, jossa kuljetaan peuroja silitellen sumumetsässä. Välillä sataa vettä ja ukkonen myrskyää tai on valtavan kuuma.

– Virginiaan saavuttuani paahdetta kesti kolme kuukautta. Se oli fyysisesti raskasta, mutta kun ei enää jaksa ajatella, se hiljaisuus löytyy, Henttonen kuvailee.

Rajojen kokeilua

Perillä vaeltajalle maistui pullo keskiolutta. Kuva: Jani Henttonen

Appalakkien vaellusreitti oli kolmas pitkä patikointi Jani Henttoselle. Tällä kertaa hän halusi koetella myös omia rajojaan.

Henttosen mukaan matka kuulosti aluksi niin älyttömältä, että hän kiinnostui siitä välittömästi. Matkalla Georgiasta Maineen joutuu kulkemaan kolme Suomea peräkkäin.

– Halusin kokeilla, onko minusta siihen. Olin aika varma, että selviän jos vain pysyn kunnossa, vaeltaja sanoo.

Appalakkien vaellusreitti on pituudeltaan tuhansia kilometrejä. Kuva: Jani Henttonen

Matkan päättyminen oli Henttoselle ristiriitainen kokemus. Oli kaunis ja aurinkoinen päivä, jota vaeltaja juhlisti pullollisella keskiolutta.

– Perille pääsy oli osaksi surullista, vaeltamisen ei  olisi halunnut loppuvan. Toisaalta se oli helpottavaa monella tavalla, Jani Henttonen kertoo.