Syksy tuo mukanaan sumun – kuvagalleria

Pitkät, kosteat yöt yhdistettynä auringosta tulevan energiamäärän pienenemiseen aiheuttavat sen, että maanpinnan yllä leijuu aamuisin sumua. Kokosimme yleisön lähettämiä sumukuvia kuvagalleriaan.

Auringonnousu Raisionlahdella Kuva: Paavo Salonen

Sumu liittyy vuodenaikojen muuttumiseen, toteaa meteorologi Matti Huutonen.

– Aurinko alkaa painua mailleen entistä aikaisemmin ja yöt ovat pidempiä. Auringosta Suomeen tuleva energiamäärä pienenee. Kun sumu pääsee pitkän yön aikana kehittymään, ei auringon säteily riitä haihduttamaan sumua pois, Huutonen sanoo.

Kun sumu pääsee pitkän yön aikana kehittymään, ei auringon säteily riitä haihduttamaan sumua pois.

Matti Huutonen

Aamujen hienot sumut ovat saaneet valokuvaajat liikkeelle. Sumukuvia kärkkyvä joutuu kuitenkin seuraamaan sääennusteita, eikä sumun ennustaminen välttämättä silloinkaan aina onnistu.

Tuulen suunta voi antaa sumun kehittymisestä jonkinlaista osviittaa.

– Jos puhaltelee esimerkiksi luoteistuuli, joka tuo kuivaa ilmaa Kölivuoriston yli Suomeen, ei sumua välttämättä muodostu. Jos taas vastaavassa lämpötilassa tuuli käykin lounaan puolelta, Itämeren yli ja Keski-Euroopan suunnalta, niin ilmamassassa on yleensä enemmän kosteutta mukana ja sumuakin todennäköisesti muodostuu, Huutonen kertoo.

Valokuvaajille on tiedossa sumuisia säitä myös jatkossa, ennustavat meteorologit.

– Öisin ja aamuisin esiintyy paikoin sumua, aamupäivän aikana sumu hälvenee ja sää selkenee, kerrotaan viikonlopun sääennusteessa.

Lisää sumukuvia sekä muita sää- ja luontokuvia voi lähettää osoitteeseen turku@yle.fi.