1. yle.fi
  2. Uutiset

Pietarin uusista pysäköintiautomaateista tuli suomalaisten sakkorysä

Pietarin keskustassa on siirrytty syyskuun alussa maksulliseen pysäköintiin, mikä tuottaa ongelmia suomalaisautoilijoille. Pysäköinti vaatii rekisterinumeron ilmoittamista, mutta järjestelmä ei hyväksy suomalaisia rekisterinumeroita. Pysäköintimaksun laiminlyönti voi johtaa auton siirtämiseen pois.

Ulkomaat
Maksullisesta pysäköinnistä kertova liikennemerkki Pietarissa Venäjällä
Pietarin keskustassa pysäköinti on muuttunut maksulliseksi. Yle

Ensimmäiset uusista maksuautomaateista on otettu käyttöön Suomen Pietarin pääkonsulaatin läheisyydessä sijaitsevilla kaduilla. Kaupungin tarkoituksena on vähentää ruuhkia ja saada entistä useammat käyttämään julkista liikennettä.

– Olemme pyytäneet Pietarin kaupungilta tietoa, miten ulkomaisten ajoneuvojen kuljettajien tulisi menetellä, mutta emme ole saaneet vielä selkeää vastausta ja tilanne on epäselvä, sanoo pääkonsulin sijainen Mikko Kivikoski.

Pysäköintijärjestelmä käyttää uutta älytekniikkaa. Pysäköintiruutuihin on sijoitettu tunnistimia, jotka ilmoittavat onko paikka varattu. Vapaata pysäköintipaikkaa voi etsiä nettisivulta tai matkapuhelimeen ladattavalla sovelluksella.

Pysäköinninvalvojien autoissa on kameroita, jotka vertaavat pysäköityjen ajoneuvojen rekisterinumeroita järjestelmän tietoihin. Pysäköinti astuu voimaan vasta, kun autoilija on syöttänyt rekisterinumeron. Tämä tapahtuu maksun yhteydessä.

Maksamattomasta pysäköinnistä seuraa 3 000 ruplan eli noin 40 euron maksumääräys ja auto saatetaan myös siirtää pois.

– Olemme havainneet viime aikoina, että väärin pysäköityjä autoja siirretään aiempaa herkemmin varikkoalueille, sanoo Mikko Kivikoski.

Pysäköinnin voi maksaa automaatilla venäläisellä pankkikortilla, kansainvälisillä luottokorteilla tai tekstiviestillä, jos autoilijalla sattuu olemaan venäläinen matkapuhelinliittymä.

Järjestelmä ei kuitenkaan hyväksy ulkomaisten ajoneuvojen rekisterinumeroita, sillä venäläisissä rekisterilaatoissa käytetään myös omistajan kotipaikan ilmaisevaa numerosarjaa. Käytännössä suomalaisilla ajoneuvoilla ei voi tällä hetkellä pysäköidä laillisesti maksullisiksi muuttuneilla katuosuuksilla.

Ennen nykyisen järjestelmän käyttöönottoa Pietarissa testattiin myös perinteisiä automaatteja, jossa pysäköinnin saattoi maksaa käteisellä rahalla ja maksusta sai kuitin. Kokeilu päättyi kuitenkin lyhyeen, sillä automaatit varastettiin katujen varsilta.

Lue seuraavaksi