Elokuussa romutettiin enemmän autoja kuin koskaan

Innon taustalla on valtion ja autokauppojen tukema romutuspalkkiokampanja, joka ylitti kaikki odotukset. Autonsa kierrättänyt on saanut 1 500 euroa alennusta uudesta autosta.

talous
Autoja kierrätyskeskuksella.
Esa Huuhko / Yle

Romutuspalkkio on poikinut autojen kierrätyksen ennätyksen. Suomessa kirjoitettiin elokuussa peräti 8 223 romutustodistusta. Vuotta aiemmin määrä jäi alle 5 000:n.

Suomen Autokierrätyksen mukaan autojen romutusta on tilastoitu kymmenen vuotta, eikä koskaan tänä aikana ole päästy kuukausitasolla edes yli 7 000 auton.

Romuttamot ovat houkuttaneet autonomistajia rahallisista syistä. Romutus on ollut ilmaista, mutta heinäkuun alusta alkaen valtio ja autoala lupasivat yhdessä antaa kierrättäjälle päälle vielä 1 500 euroa alennusta uuden ja vähäpäästöisen auton hankintaan.

Kampanja on ollut hyvin suosittu – valtion siihen varaama raha loppui kesken viime kuussa. Liikenneministeriö on hakenut kokeilulle uutta rahoitusta, mihin hallitus ottaa kantaa ensi viikolla.

Alun perin alennusrahaa piti riittää vuoden loppuun saakka. Tämän vuoksi tällä haavaa tilanne autokaupoissa voi olla välitilan takia epäselvä, kun neuvotellaan uuden auton hintaa vanhansa kierrättäneelle.

Kokeilulla on tavoiteltu autokannan uusimista, päästöjen vähenemistä ja liikenneturvallisuutta.