Pyhimyksestä huoraksi – Ingrid Bergman raivostutti elämällä kuin mies

Ruotsalaisen elokuvatähden Ingrid Bergmanin syntymästä on kulunut 100 vuotta. Oscar-palkittu näyttelijä muistetaan erityisesti roolistaan Casablancassa. Tuore dokumentti näyttelijästä avaa ensimmäistä kertaa Bergmanin yksityiselämän arkistot.

elokuvat
Ingrid Bergman kuvaa kaitafilmikameralla.
Wesleyan Cinema Archives

Ingrid Bergmanin syntymästä on 100 vuotta, silti tähden kuva mainosti maailman merkittävintä elokuvafestivaalia, Cannesin elokuvajuhlia tänä keväänä. Festivaalilla ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva keräsi kehuja. Nyt Ingrid Bergman – Omin sanoin saapuu Suomen elokuvateattereihin.

Casablanca-elokuvalla kuuluisuuteen nousseen Bergmanin elokuvarooleissa riitti draamaa ja tragediaa, mutta niin myös hänen omassa elämässään. Bergman syntyi Tukholmassa. Näyttelijän vanhemmat nimesivät tyttärensä Ruotsin Ingrid-prinsessan mukaan. Valokuvaajana ja taidemaalarin työskennellyt isä kuvasi tytärtään ja tartutti Bergmaniin rakkauden elokuviin. Bergman menetti molemmat vanhempansa lapsena ja kasvoi sukulaisten huostassa.

Nyt Bergmanin elämästä on tehty uusi dokumenttielokuva. Ohjaaja sai elokuvaa varten valtavan määrän valokuvia ja kotifilmejä, joista suuren osan Bergman oli kuvannut itse. Se oli ohjaajalle yllätys.

– Ingrid kuljetti kaikkia muistoja mukanaan. Hän muutti paljon, Ruotsista Hollywoodiin, Italiaan, Pariisin ja Lontooseen. Se oli varmasti tapa pitää perhe mukana, menetetty perhe eli isä ja äiti ja myöhemmin kaikki muutkin, sanoo ohjaaja Stig Björkman.

Elokuva perustuu filmiarkistojen ohella Bergmanin päiväkirjoihin ja kirjeisiin. Tärkeää osaa näyttelevät myös näyttelijän neljä lasta, joita ohjaaja haastatteli elokuvaan. Dokumentti oli alun perin Bergmanin tyttären, näyttelijä Isabella Rosselinin idea.

Ingrid Bergman kirjoittaa koneella.
Wesleyan Cinema Archives

Tähdeksi omin avuin

Ruotsissa uraa tehnyt näyttelijä kutsuttiin Hollywoodiin toisen maailmansodan kynnyksellä. Hänet palkkasi menestynyt tuottaja David O. Selznick, joka tuotti myös Tuulen viemää -elokuvan. Selznick olisi halunnut työstää Bergmania Hollywood-tähtien muotin mukaiseksi.

– Ingrid oli hyvin määrätietoinen. Hän ei antanut koskea kulmakarvoihinsa tai hampaisiinsa ja halusi säilyttää oman ruotsalaisen nimensä. Ingrid oli sitä mieltä, että jos hän ei kelpaa itsenään, voi hän lähteä takaisin Ruotsiin, Björkman kertoo.

Bergman näytteli useassa Hitchcockin elokuvissa, kuten Kohtalon avaimessa ja Noidutussa. Hän myös ystävystyi mestariohjaajan kanssa.

Bergmanilla oli ainutlaatuinen kyky muuntautua rooliensa mukaan, sanoo Björkman.

– Hän haki aina uusia haasteita näyttelijänä. Hollywood-uransa alussa hän sai kauniita, herttaisia rooleja. Sitä naistyyppiä voisi luonnehtia turvasatamaksi, jonka luo miessankari elokuvan lopussa palaa. Ingrid ei halunnut jäädä sen mielikuvan vangiksi. Tri Jekyl & Mr Hyde -elokuvassa hänelle tarjottiin Jekylin vaimon roolia, mutta Bergman halusi sen sijaan näytellä ehdottomasti prostituoitua.

Brjökman sanoo Bergmanin jättäneen Hollywoodin, koska mielenkiintoisia naisrooleja ei ollut tarpeeksi tarjolla.

Työ ennen perhettä

Bergman suuntasi Hollywoodista Italiaan skandaalin saattelemana. Näyttelijä rakastui italialaisohjaaja Roberto Rosseliniin ja tuli raskaaksi. Maailma paheksui, Bergman oli vielä naimisissa ruotsalaispuolisonsa kanssa, joka jäi yhteisen lapsen kanssa Yhdysvaltoihin.

Ingrid Bergman lapsineen.
Wesleyan Cinema Archives

Naisen syrjähyppy ja avioliiton ulkopuolinen lapsi merkitsivät häväistystä 1950-luvulla Yhdysvalloissa. Eräs senaatin jäsen jopa julisti Bergmanin olevan pahan lähettiläs.

Näyttelijän yksityiset suhteet kiinnostivat lehdistöä, mutta Bergman eli elämäänsä muiden kauhisteluista välittämättä.

– Ingrid oli varhainen feministi. Hän eli samanlaista elämää kuin miehetkin sinä aikana. Työ tuli hänelle ensimmäisenä. Sen jälkeen tulivat perhe ja lapset. Mutta lapset sanovat elokuvassa, että kotona ollessaan hän oli erittäin huolehtivainen ja läsnäoleva äiti, sanoo Björkman.

Bergman ei saa unohtua nuoremmilta polvilta

Bergman jäi Eurooppaan asumaan vaihdettuaan Hollywood-loisteen italialaiseen taide-elokuvaan. Hän jatkoi myös Hollywood-tuotannoissa. Myöhemmin urallaan näyttelijä teki roolin muun muassa ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergmanin Syyssonaatissa. Kolmella Oscarilla palkittu näyttelijä kuoli vuonna 1982 Lontoossa rintasyöpään.

Ohjaaja Stig Björkman haluaa elokuvallaan muistuttaa myös nuorempia sukupolvia viime vuosisadan yhdestä kuuluisammasta näyttelijästä.

– 30–40-vuotiaat ovat kysyneet minulta, että kuka Ingrid Bergman oli. Mainitessani Casablancan kellot alkavat soida. Toivon, että elokuva saattaa Ingridin monien ihmisten tietoon.