Ulkonäköä, kemiaa ja rahaa – tätä on suomalainen rakkaus

Moni tyrmää tutkijoiden näkemyksen siitä, että vaatimattoman näköiset ovat parhaita rakastajia ja kumppaneita. Parisuhteen onnistumiseen vaikuttavat myös henkilökemiat, luonne ja varallisuus.

Kotimaa
Ruusu ja simpukka.
Pentti Palmu / Yle

Kerroimme viime viikolla tutkimuksista, joissa vaatimattoman näköinen mies tai nainen oli osoittautunut parhaaksi sänky- että elämänkumppaniksi.

Juttu sai aikaan vilkkaan keskustelun, jossa mielipiteet jakautuivat koko lailla kahtia. Noin puolet heistä kertoi havainneensa, että oma suhdehistoria tukee tutkimustuloksia.

Ihan liian moni panostaa kumppanin etsinnässä ja tarjonnassa vain ulkoiseen näyttävyyteen eli siihen, joka ei auta sitten sen parisuhteen käytännön arjessa lainkaan. Itsekin muutaman "hakuvirheen" tehneenä allekirjoitan näkemyksen täysin.

Tottahan tämä on. Puoliso, joka ei ole niin viehättävä ja katseita kääntävä, panostaa parisuhteeseen enemmän, koska ei voi kompensoida asiaa ulkonäöllään. Ulkonäöltään kaunis tai komea voi aina ottaa "mä saisin kenet vaan muunkin" -kortin esiin.

Ensimmäinen vakava kumppani oli kaunis ja liian älykäs, jolle en riittänyt. Vaihdoin astetta tavallisempaan, joka hoitaa talouden ja lapset 10+ sekä pärjää sängyssäkin vielä 20 vuoden jälkeen. Oikein hyvin. Paremmin kuin moni muu. Kauniilla ihmisillä on kysyntää ja sitä mukaa kiusauksia siellä täällä.

Monet kertoivat keskustelussa tutkimusväitteitä tukevia kokemuksiaan komeista miehistä ja kauniista naisista.

Minulla oli kerran kaunis, älykäs ja itsevarma nainen. En koskaan voinut tietää, olenko tänä iltana ensimmäisenä, toisena vai vasta kolmantena jonossa petihommissa. Kaiken lisäksi vaakamambo oli tylsää.

Oma kokemukseni komeista miehistä on kyllä tuon tutkimuksen mukainen. Kauniilla ihmisillä on kysyntää ja sitä mukaa kiusauksia siellä täällä. Vaatii varman päätöksen ja sen jälkeen lujaa selkärankaa olla uskollinen yhdelle jos houkutuksia on liikaa.

Komistuksillani on ollut yksinkertaisesti huonot taidot kumppanina olosta. Huonoina aikoina heillä on ollut virheellinen käsitys että joku muu olisi automaattisesti onnellinen heidän kanssaan. He ovat tottuneet saamaan. Antaminen on täten vierasta.

Rikas mies saa kauneimmat naiset?

Myös eriäviä mielipiteitä tuli keskusteluun runsaasti. Monet muistuttivat, että hyviä kumppaneita löytyy myös kauniista ihmisistä ja huonoja vaatimattomamman näköisistä.

Ihastuin lievästi ylipainoiseen, keskiverto nättiin tyttöön. Seurustelin vuoden ennen kuin silmät aukesivat, kuinka narsistinen ja hirveä luonne tähän "parempaan" ihmiseen oli rakentunut. Nyt olen pitkässä suhteessa sekä kihloissa kauniin, älykkään ja itsevarman naisen kanssa. En todellakaan yhdy väitteeseen että keskiverto tai "ruma" on parempi suhteessa.

En kyllä allekirjoita tulosta. Parasta seksiä harjoittanut juurikin alipainoisen kauniin naisen kanssa.

Kauniit ja komeat ovat tietysti parempia, kun harjoittelu tekee mestarin. Ulkonäkö ei ole mitenkään verrattavissa ihmisen empaattisuuteen tai lapsista ja perheestä huolehtimiseen.

Moni nosti esiin varallisuuden merkityksen kumppania valitessa. Toisille raha merkitsee enemmän kuin toisille.

Miten rikas, vastenmielinen ja itseään täynnä oleva vanhempi mies aina saa urheiluautoonsa vierelleen bimbon blondin?

Rumakin kelpaa jos on pätäkkää muutama sata miljoonaa. Silloin tarttuu kaunottaria käsikynkkään suoraan "lukionpenkiltä" päästyään. Ja juuri näin päin ne sukupuoliroolit tällaisissa tapauksissa useimmiten ovat.

Monimutkainen olio

Suuri osa kommentoijista kritisoi tutkimusten yksioikoista maailmankuvaa ja sitä, että ne keskittyvät pelkkään ulkonäköön eivätkä ota huomioon ihmisiä yksilöinä.

Oma elämänkokemukseni ei tue uutisen väitettä. Minulla on ollut sekä komeita että arkisen näköisiä miehiä, ja komeilla saattaa olla enemmän kokemusta ja itseluottamusta, mitkä ovat kumpikin tärkeitä seksipuuhissa. Yritystä ja huomioonottamista on löytynyt kaikilta aika tasapuolisesti.

Ulkonäkö ei ole mitenkään verrattavissa ihmisen empaattisuuteen tai lapsista ja perheestä huolehtimiseen. Itse olen komea mutta silti lapsirakas ja huolehdin että vaimo on tyytyväinen elämäänsä kanssani. Rumakin kelpaa, jos on pätäkkää muutama sata miljoonaa.

Monet muistuttivat, että parisuhde ei ole biologiaa eikä kaupankäyntiä vaan ihminen on paljon monimutkaisempi olio.

Tutkijat tuntuvat kuvittelevan, että ihminen on yhtä yksinkertainen kuin eläin. Ei niille ole tullut mieleen, että sellaiset asiat kuin luonteenpiirteet niiden yhteensopivuus vaikuttavat parinvalintaan?

Aivan kuin ihmiset voitaisiin lajitella absoluuttisesti kauniisiin ja... rumiin. Muutenkin ihmeen primitiivinen näkökulma, aivan kuin ulkonäkö olisi se ainoa asia, joka saa meidät toisesta ihmisestä tykkäämään. Harva kai on oikeasti niin imbesilli ettei muuta huomaa.

Etenkin ihmisen luonne ja sen yhteensopivuus toisen kanssa on keskustelijoiden mielestä yksi parisuhteen kulmakivi.

Jos luotto ei ole parisuhteessa kunnossa, ei se toimi ulkonäköön katsomattakaan. Toinen asia on tietysti jos kemiat ei kohtaa, seksi ei toimi, jne. niin suhde ei toimi. Oli parin ulkonäkö mikä tahansa. Rehellisyys ja luottamus, sekä molemminpuolinen fyysinen vetovoima on ne tärkeimmät asiat - tähän ei vaikuta onko partneri ruma vai kaunis.

Kun luonteet sopivat yhteen ja puheenaiheita piisaa aina vaan jopa niinkin, että harrastuksistakin on suuri osa yhteisiä, niin en ole pistänyt ulkonäölle paljonkaan väliä.

Koko keskustelun voit lukea täältä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus