Privet! Raha vaihtaa omistajaa Moskovan yössä

Ei, tällä kertaa ei ole kyse seksistä, pimeistä pulloista, huumeista tai aseista vaan ihan tavallisista ostoksista. Moskova ei nuku – kaupat ovat auki ympäri vuorokauden.

Ulkomaat
Ympäri vuorokauden auki oleva kauppa Moskovassa.
Moskovassa kaupat ovat auki joko hyvin myöhään illalla, aamuyöhön asti tai ympäri vuorokauden.Kerstin Kronvall / Yle

Jos haluaisit ostaa uuden nojatuolin tai pesukoneen, olisiko sinusta silloin kivempaa, että matka kauppaan kestäisi kaksikymmentä minuuttia kuin kaksi tuntia? Niin minustakin.

Siksi lähdin kohti valtavaa kauppakeskusta ja sen suurta huonekalukauppaa kello kymmeneltä eräänä iltana. Mielessäni oli mukava nojatuoli uuteen kotiini.

Moskovassa on aivan liian paljon autoja, ja aivan liian moni ihminen kulkee mieluummin omalla autolla kuin julkisilla kulkuvälineillä. Siksi kaupungin liikenneruuhkat ovat sietämättömät.

Koskaan ei voi tietää, kuinka kauan matka kuuluisasta paikasta A yhtä suosittuun paikkaan B kestää. Jos siihen tänään meni kymmenen minuuttia, huomenna samaan matkaan voi mennä puolitoista tuntia.

Tämä on yksi syy siihen, että kaupat ovat auki joko hyvin myöhään illalla, aamuyöhön asti tai ympäri vuorokauden.

Kaupungin keskustassa on todella paljon kauppoja ja apteekkeja, jotka palvelevat ympäri vuorokauden. Täällä ei kukaan tunnu kysyvän myyjien jaksamisesta. Moskovaan hakeutuu erittäin paljon ihmisiä työn toivossa, eikä heillä ole varaa asettaa vaatimuksia.

Joidenkin mielestä yötyö on kivaa juuri liikenteen takia. Työmatkat sujuvat sutjakkaammin, kun ei tarvitse matkustaa ruuhka-aikaan.

Liikenneruuhka Moskovassa.
Moskovassa on paljon autoja.Kerstin Kronvall / Yle

Asiakkaiden kannalta on kätevää, kun aina voi piipahtaa kauppaan, kun siltä tuntuu.

Suuren huonekalukaupan ovet sulkeutuvat vasta kello kahdelta yöllä. Minulla oli siis runsaasti aikaa vertailla ja koe-istua nojatuoleja, ennen kuin piti lähteä kotiinpäin.

Kaupan parkkipaikalla oli aika paljon autoja, joihin lastattiin ostoksia. Itselläni ei ole autoa täällä. Kauppaan menin metrolla ja bussilla, kotiin komeasti taksilla. Tuolin sain eri maksua vastaan kotiin jo aikaisin seuraavana aamuna.

Kun ihmettelin aikaista saapumista kuljettaja totesi, että on kivempaa ajaa kaupungilla ennen kuin pahin liikennevilinä on alkanut.