1. yle.fi
  2. Uutiset

Isonkyrön vanhalla meijerillä tislautuu kysytty voittajagini

Kolme vuotta vanha yritys Kyrö Distillery koki tänä kesänä todellisen läpimurron, kun sen valmistama gini valittiin Britanniassa juomakilpailun parhaaksi gin&tonic-juomaksi. Sen jälkeen on Isonkyrön vanhalla meijerillä painettu töitä ja uutta henkilökuntaakin palkattu.

talous
Kalle Valkonen on yksi viidestä Kyrö Distilleryn yrittäjästä.
Kalle Valkonen on yksi viidestä Kyrö Distilleryn yrittäjästä. Pasi Takkunen / Yle

Isonkyrön uljas, yli satavuotias meijeri elää uutta elämäänsä. Rakennuksessa on valmistettu lähinnä meijerituotteita ja esimerkiksi kuuluisaa Oltermanni-juustoa, mutta nyt tuoteryhmä on ihan toinen. Viiden miehen yritys Kyrö Distillery valmistaa siellä nyt ruisviskiä ja giniä. Viski valmistuu vasta Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen 2017, mutta gini on jo maailmanvalloitusmatkallaan.

– Yksi yrittäjistä on tästä Isostakyröstä kotoisin ja hän tiesi, että meijeri on tyhjillään. Käytiin katsomassa tätä tilaa ja rakastuttiin heti, kertoo yksi yrittäjistä Kalle Valkonen.

Kaikki alkoi saunan lauteilta vuonna 2012. Kaverien kautta yhteen saunailtaan päätyneet miehet keskustelivat lauteilla siitä, miksei Suomessa valmisteta ruisviskiä. Puolen vuoden päästä heillä oli jo yhteinen yritys. Vasta vuosi sitten alkoi kaupallinen valmistus. Tänä kesänä Kyrö Distilleryn Napue-gini valittiin maailman parhaaksi brittiläisen kilpailun gin&tonic -sarjassa, jossa oli mukana 150 eri giniä. Siitä alkoi hurja kysyntä.

Marianne Aheinen ja Juulia Rinta pullottavat palkittua juomaa.
Marianne Aheinen ja Juulia Rinta pullottavat palkittua juomaa. Pasi Takkunen / Yle

Uusia työpaikkoja syntyi

Kyrö Distillery on saanut huomiota niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Juomaa on viety Saksaan, Ranskaan, Italiaan, Belgiaan, Hollantiin ja Britanniaan. Viime viikolla lähti lavallinen giniä Japaniin saakka.

– Voiton jälkeen on palkattu neljä ihmistä töihin kiireapulaisiksi. Kysynnän laajuus on ollut yllätys. Näin hurjaa kasvua ei osattu odottaa. Nyt toimitetaan niin paljon kuin pystytään, myöntää Valkonen.

Kyrön meijeriltä lähtee nyt 3000-4000 pulloa viikossa. Suurin osa tästä on palkittua giniä. Kuvaavaa on esimerkiksi se, että ennen voittoa oli tilattu loppuvuodeksi korkit pulloihin. Ne ovat jo parissa kuukaudessa loppuneet.

Yrttejä kyröläiseltä pellolta

Suurissa pannuissa porisee vahva gini. Sen valmistusaika on onneksi paljon lyhyempi kuin viskin: pari viikkoa. Siksi nuoren yrityksen onkin helpompi vastata kysyntään. Juoman kiinnostavuus ja hieman muista poikkeava maku piilee mahdollisesti erilaisissa tekniikoissa ja käytetyissä yrteissä.

– Se sisältää 16 eri yrttiä. Osa niistä on poimittu täältä paikallisesta luonnosta, kuten mesiangervo ja koivunlehdet. Myös tilliä saatiin paikalliselta viljelijältä. Lisäksi se sisältää karpaloa ja tyrniä, paljastaa Kalle Valkonen.

Kyrö Distilleryn pullotuslinjalla pullot täyttyvät.
Kyrö Distilleryn pullotuslinjalla pullot täyttyvät.Pasi Takkunen / Yle

Menestys on tullut nopeasti ja vähän yllättäenkin, mutta yrittäjillä on vahva usko tulevaisuuteen. Antaa se epäilemättä uskoa muillekin yrittäjille tai yrittäjiksi aikoville. Tähdenlennoksi ei aiota.

– Jos pieteetillä tekee asiat ja on oikeanlainen tiimi tekemässä, niin kaikki on mahdollista. Pitää myös uskaltaa yrittää tehdä asioita, mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt, pohtii Valkonen.

Lue seuraavaksi