Britannian työväenpuolue voi ottaa huomenna täyskäännöksen vasemmalle

Britannian työväenpuolue valitsee lauantaina uuden johtajan kevään vaalitappion jälkeen. Kärkiehdokas on yllätysnimi, puolueen vasenta laitaa edustava Jeremy Corbyn. Labour on saanut Corbyn-huuman myötä uusia jäseniä, mutta puolueessa pelätään kiistellyn veteraanipoliitikon tuhoavan mahdollisuudet parlamenttivaalivoittoon.

Ulkomaat
Jeremy Corbyn ihmisten keskellä.
Työväenpuolueen puheenjohtajakisan ykkösnimeksi noussut Jeremy Corbyn kannattaa muun muassa raideliikenteen kansallistamista.Facundo Arrizabalaga / EPA

Ovimies myy ei oota Jeremy Corbynin vaalitilaisuudessa Chelmsfordissa Lontoon kupeessa. Teatterin ovella on liuta jonottajia, jotka pitävät Corbyniä puolueen pelastajana.

– Olen odottanut kauan vasemmistolaista vaihtoehtoa tässä maassa. Jeremy Corbyn ylittää sukupolvirajat ja on todella inspiroiva, nuori kannattaja Liam Baker sanoo.

Sosialistiksi itseään kutsuva veteraanipoliitikko Jeremy Corbyn nousi rivikansanedustajasta koko kansan tietoisuuteen lähes yhdessä yössä. Hän haluaa muun muassa lopettaa julkisen talouden säästöt ja korkeakoulumaksut, kansallistaa raideliikenteen sekä nostaa korkeatuloisten veroja.

66-vuotias poliitikko vastusti aktiivisesti Irakin sotaa ja on profiloitunut Palestiinan puolustajana.

Oma puolue pelkää "menneisyyden haamua"

Oikeistolaisemmat työväenpuoluelaiset, kuten entiset pääministerit Tony Blair ja Gordon Brown, varoittavat Corbynin tuhoavan puolueen parlamenttivaalimahdollisuudet. Puheenjohtajasuosikki itse ei hyväksy väitettä.

– Kampanjamme kannatus on valtavaa ja puolueen jäsenmäärä on noussut huimasti. Toki tämän täytyy olla merkki siitä, että puolue pärjää tulevaisuuden vaaleissa. Kun liitymme yhteen luodaksemme reilumman, tasa-arvoisemman ja demokraattisemman yhteiskunnan, voi se viedä kuinka pitkälle tahansa, Jeremy Corbyn kuittaa.

Työväenpuolue on saanut kesän aikana noin 200 000 uutta kannattajaa, jotka ovat rekisteröityneet äänestämään puheenjohtajavaaleissa. Suurimman osan heistä uskotaan antavan äänensä Corbynille.

– Tarvitsemme Corbynin kaltaisen johtajan, jotta ihmiset innostuisivat politiikasta uudelleen. Moni ei äänestä, sillä he ovat menettäneet uskonsa siihen. Labour on liukunut liikaa oikealle viimeisten 20 vuoden aikana ja kadottanut sielunsa, sanoo chelmsfordilainen Kevin Mustard.

Keskitien ehdokkaiden peli ei ole pelattu

Työväenpuolueen puheenjohtajakisan musta hevonen Jeremy Corbyn on selvässä, mutta ei tavoittamattomassa johdossa valinnan alla. Hänen vastustajansa laittavat toivonsa siihen, että Britannian mielipidemittaukset näyttävät mitä sattuu, kuten kevään parlamenttivaaleissa.

Muut ehdokkaat ovat keskitien Labour-politiikkaa edustavat Liz Kendall, Any Burnham ja Yvette Cooper. Heidän esiintymistään on leimannut varovaisuus ja vaalikelpoisuuden varmistelu. Corbynissa moni näkee johtajan, jota ohjaavat periaatteet, ei pelkästään halu päästä pääministeriksi.

Lähes pop-ilmiöksi noussut Corbyn ei lähde neuvomaan kuinka Suomen vasemmisto voisi toistaa hänen luomansa huuman.

– Olen käynyt Suomessa ja maan koulutus ja julkiset palvelut tekivät minuun vaikutuksen. Suuri osa niistä on tullut maan sosialistisesta perinteestä. Toivotan heille onnea sen varjelemisessa. Suomella on usein ollut tärkeä rooli oikeudenmukaisuuden, rauhan ja ihmisoikeuksien vaalimisessa.