Presidentti kumoaa väitteet sekaantumisestaan kansliapäällikön nimitykseen – "Minua kyllä pyydettiin vaikuttamaan"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on yllättynyt väitteistä, että hän olisi sekaantunut tai edes hiljaisesti tukenut puolustusministeriön kansliapäällikön vaihtamista. "Olisi ollut hyvin sopimatonta puuttua asiaan, koska nimitysoikeus on vastikään poistettu presidentiltä", presidentti Niinistö sanoo Yle Uutisille.

Kotimaa
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöJussi Nukari / Lehtikuva

Hallitus nimitti eilen puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) esityksestä puolustusministeriön uudeksi kansliapäälliköksi ylijohtaja Jukka Juustin ensi vuoden alusta. Nimityksellä syrjäytettiin nykyinen kansliapäällikkö, kenraaliluutnantti Arto Räty, joka oli myös hakenut jatkokautta.

Nimitysprosessi aiheutti kohua, koska siihen liittyi outoja vaiheita. Puolustusministeri Niinistö ei suostunut julkisesti avaamaan nimityksensä perusteluja ennen kuin valinta oli sinetöity. Kansliapäällikön vaihdoksen taustalla nähtiin ministerin ja kansliapäällikkö Rädyn puolustuspoliittisia ja henkilökohtaisia erimielisyyksiä.

Nimityksen esittelymuistiota arvosteltiin puutteeliseksi ja tarkoitushakuiseksi ja erityisesti toista ehdokasta Jukka Juustia tukevaksi. Myöhemmin muistiota muutettiin kesken valintaprosessin.

Rädyn jatkokautta kannattanut kokoomus viivytti nimitysprosessia pyytämällä asian kerran valtioneuvostossa pöydälle, mutta lopulta nimitys hyväksyttiin tämän viikon torstaina.

Kun vuosi sitten nimitin uuden komentajan, perustelin nimenomaisesti, että Räty on mies paikallaan juuri kansliapäällikkönä.

Presidentti Sauli Niinistö

Nimitysprosessin taustalla käytiin ankaraa propagandasotaa. Erityisesti perussuomalaisissa piireissä viestiteltiin, että presidentti Niinistö ei halua Rädyn jatkavan. Perusteluksi mainittiin, että presidentti ei aikanaan nimittänyt Rätyä puolustusvoimien komentajaksikaan. Näitä perusteluja tuotiin julki viimeksi perjantaisessa Iltalehdessä.

Presidentti on harmistunut siitä, että komentajanimitystä ja kansliapäällikön nimitystä verrataan toisiinsa ja niistä tehdään vääriä johtopäätöksiä.

– Kun vuosi sitten nimitin uuden komentajan, perustelin nimenomaisesti, että Räty on mies paikallaan juuri kansliapäällikkönä. Nyt on vihjailtu minun olleen Rätyä vastaan. Se ei pidä siis alkuunkaan paikkaansa ja tämän toin kaikkien osapuolten, muun muassa pää-, ulko- ja puolustusministerin tietoon, Niinistö tarkentaa Yle Uutisille perjantaina.

Presidentti myöntää, että usealta taholta hänen toivottiin tällä kertaa vaikuttavan kansliapäällikön valintaan. Perustuslain mukaanhan presidentti on myös puolustusvoimien ylipäällikkö ja siksi ei ole yhdentekevää, kuka on puolustusministeriön kansliapäällikkö.

– Kuten sanottu, toin tosiasiat esille, sen enempää minulla ei ole oikeutta asiaan vaikuttaa. Tästä olen pitänyt kiinni, Niinistö sanoo.

Presidentti sanoo lukeneensa tarkasti myös puolustusministeri Jussi Niinistön haastattelun, joka julkaistiin Iltalehden verkkosivulla nimityksen jälkeen. Siiinä puolustusministeri totesi olevansa itsepäinen mies.

– Sen uutisen voin kyllä vahvistaa, presidentti Niinistö toteaa.