Opisto kehitti "Ikea-veneen" – "Tässä ei tarvita helpdeskin puhelinnumeroa"

Jos veneen rakentamisesta itse voisi tehdä helpompaa, toisiko se suuret määrät uusia veneenrakentajia markkinoille? Näin ainakin uskotaan Savon ammatti- ja aikuisopistossa, jossa on kehitetty Ikean hengessä harrastajarakentajalle suunniteltu retkisoutuvenemalli.

tekniikka
Retkisoutuvene ja venesuunnittelija Jarmo Häkkinen.
Varpu Mäntymäki / Yle

– Me sanomme tätä tuotantotapaa kulttuuri-ikeaksi, tiivistää veneenrakennuksen opettaja Esko Mattsson Savon ammatti- ja aikuisopistosta.

Hän esittelee opistossa kehitetyn veneen prototyyppiä, jolle haetaan parhaillaan alihankkijaa. Kyse on ruotsalaisen huonekalujätin hengessä kehitetty itsekoottava Niko-vene. Harrastajarakentaja pystyisi koostamaan veneen itse valmiista osista.

– Mahdollisimman tehokkaasti työstetään veneenosat ja järjestetään kurssi, jossa alan ammattilaisen ohjauksessa kuka tahansa voi rakentaa veneen itselleen, Mattsson jatkaa.

Opettajilla on kova usko veneen mahdollisuuksiin markkinoilla. Mattssonin mukaan vastaavaa liiketoimintaa ei ole vielä kukaan tuotteistanut Suomessa.

– Olemme miettineet aikuisopiskelijoiden kanssa paljon uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia puuvenealalla ja tähän päädyttiin.

Tavoitteena on tehdä toiminnasta valtakunnallista. Opiston tehtävänä on kouluttaa ohjaajia ja kehittää venemalleja; veneenosien valmistamiseen tarvittaisiin ulkopuolinen yritys.

Suunnitteilla toinenkin innovaatio

Idea uudesta kaksipaikkaisesta veneestä syntyi tarpeesta, sanoo venesuunnittelija Jarmo Häkkinen. Hänen mukaansa tarvittiin nopeasti rakennettava ja "perinteistä paattia urheilullisempi" vene, joka vetoaisi uuteen käyttäjäkuntaan.

– Tämän veneen kokoamisohjeissa ei tarvita helpdeskin puhelinnumeroa, vakuuttaa Häkkinen.

Kaikille tehdyille venemalleille on annettu nimi. Tämä vene on nimetty Häkkisen lapsenlapsen Nikon mukaan. Häkkinen pitää veneen parhaina ominaisuuksina nopeutta, suuntavakautta ja herkkyyttä.

Mahdollisimman tehokkaasti työstetään veneenosat ja järjestetään kurssi, jossa alan ammattilaisen ohjauksessa kuka tahansa voi rakentaa veneen itselleen.

Esko Mattsson

– Ja kaunis se on, lisää Mattsson.

Miehet laskeskelevat, että jos veneen hinta veistämöllä on esimerkiksi kolme tuhatta euroa, saa kurssilainen sen noin puolella summalla.

Opistossa on suunnitteilla myös nuorille suunnattu purjeveneilyyn ja melontaan soveltuva katamaraanin tyyppinen alus. Sen prototyyppi valmistuu ensi keväänä. Hankkeesta on jo alustava sopimus partiolaisten kanssa.