1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Mäntylä sosiaaliturvan heikennyksistä: Vaikeiden tilanteiden edessä

Täyden sosiaaliturvan saamiseksi ei olisi oltava Suomen kansalainen – mutta sen saamiseksi tulisi osoittaa riittävästi, että pystyy olemaan täysivaltainen yhteiskunnan jäsen, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sanoo.

politiikka
Kansanedustaja Hanna Mäntylä (ps.)
Yle

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) sanoo hallituksen lähtevän siitä, että oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturva alenee ja sen saamisen ehdoksi tullaan asettamaan tiettyjä vaateita.

Hän tähdentää Yle Uutisten haastattelussa, ettei kyse ole perussuomalaisten linjauksista vaan hallituksen linjauksista, "jotka on yhdessä hallituksen kesken sovittu" ja joista yhdessä on neuvoteltu.

– Me lähdemme siitä, että se [sosiaaliturva] alenee ja siihen tullaan asettamaan tietyt vaateet myös sen saamisen ehdoksi.

– Kyllä se on iso periaatteellinen muutos. Nyt tilanne on vain se, että meillä on taloudellinen kantokyky erittäin heikko tällä hetkellä Suomessa. Olemme erittäin vaikeiden tilanteiden edessä, Mäntylä sanoo.

Hän toteaa, ettei talouskasvua ole näkyvissä ja että työttömyys lisääntyy. Samalla sosiaaliturvan kustannukset alkavat olla huipussaan.

– Silloin kun meillä on tiedossa tämmöinen tilanne, että meillä on tulossa järjestelmän piiriin jopa kymmeniätuhansia uusia henkilöitä, meidän on silloin valitettavasti pakko pystyä tätä tarkastelemaan myös tästä näkökulmasta.

"Täytyy olla realisti"

Ministerin mukaan "kukaan ei ole tässä luomassa kahden kerroksen väkeä".

– Mutta tässä tilanteessa täytyy olla realisti, hän sanoo ja jatkaa:

– On ihan selvä asia, meillä on ihmisiä, joita haluamme vilpittömästi auttaa ja haluamme myös, että he kotoutuvat tähän yhteiskuntaan. Me myös katsomme, että tällaisella esitetyllä mallilla tulemme tehostamaan heidän kotoutumistaan ja pystymme antamaan heille parhaan mahdollisen oleskelun [Suomessa] ja myös sen, että he pystyvät sitoutumaan yhteiskuntaamme.

Mäntylä kertoo, että asiassa arvioidaan parhaillaan perustuslaillisia näkökulmia ja siinä edetään tuon selvityksen pohjalta.

Hänen mukaansa täyden sosiaaliturvan saaminen ei vaatisi sitä, että olisi oltava Suomen kansalainen.

– Mutta näen, että pitää olla riittävästi osoitettuna, että pystyy myös olemaan täysivaltainen yhteiskunnan jäsen, hän sanoo.

Lue seuraavaksi