1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman ensimmäistä päänsiirtoa yritetään lähitulevaisuudessa

Äärimmäisen riskialttiin leikkauksen ajankohta on sovittu vuoden 2017 lopulle.

Ulkomaat
Kirurgi työskentelee leikkaussalissa.
Dan Anderson / EPA

Maailman ensimmäinen päänsiirtoleikkaus aiotaan toteuttaa vuoden 2017 joulukuussa. Asiasta kertoo italialainen hermokirurgi Sergio Canavero.

Canaveron potilaaksi on ilmoittautunut venäläinen tietokoneohjelmoija Vareri Spiridonov, joka sairastaa halvaantumisen aiheuttavaa Werdnig-Hoffmanin tautia. Tauti tuhoaa selkäytimen liikehermosolut, jolloin aivoista lihaksiin tulevat käskyt eivät enää välity ja lihakset eivät supistu.

Canavero on kertonut aikataulusta uutistoimisto Central European Newsille, jota lainaa Fox News (siirryt toiseen palveluun).

Spiridonov haluaa olla ensimmäinen, jolle vallankumouksellinen leikkaus tehdään. Hän on tietoinen operaation riskeistä.

Leikkauksessa Spiridonovin pää on määrä irroittaa muusta ruumiista ja liittää toisen henkilön ruumiiseen. Tämä henkilö valikoituu samalla tavoin kuin muutkin elimenluovuttajat.

Leikkauksen arvellaan kestävän 36 tuntia, jonka ajan sekä Spiridonovin pää että luovuttajan ruumis viilennetään, jotta solut kestäisivät hengissä ilman happea.

Spiridonov vitsaili, että leikkauksen jälkeen hän haluaa ensimmäiseksi jäädä lomalle.

– Vakavasti puhuen, tämän leikkauksen tarkoitus on palauttaa vakavasti vammaisen ihmisen itsenäisyys. Kun saan sen takaisin, voin nähdä, millaista on terveemmän ihmisen elämä, Spiridonov totesi.

Korjattu 11.9. klo 18.20: Leikkauksen suunniteltu ajankohta on vuoden 2017 joulukuussa eikä ensi vuonna kuten jutussa alun perin sanottiin.

Lue seuraavaksi