Robotiikka tulee peruskouluihin: "Kyllä tämä aina ruotsintunnit voittaa"

Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun seitsemäsluokkalaiset pääsivät perjantaina tutustumaan muun muassa koodaukseen ja elektroniikkaan. Oma robotti- tapahtumassa kokeiltiin, miten ensi vuonna opetussuunnitelmaan tulevia uusia teemoja, ohjelmointia ja robotiikkaa, voitaisiin opettaa innostavasti.

Kotimaa
Oppilaat tutustuivat 3D-tulostimeen.
Juha Kaita-aho / Yle

3D-tulostin pitää hiljaista hyrinää. Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun 7C-luokkalaiset saapuvat ryhmä kerrallaan tulostuspisteelle ihmettelemään, miten laite kiertää muovilangasta kolikoita. Myös muut liikuntasaliin kyhätyt pisteet herättävät kiinnostusta. Toiset enemmän, toiset vähemmän.

– Täällä on maistiaisia siitä, mitä voi tehdä, jos haluaa pitää kivaa teknologian avulla. Tarjolla on erilaisia rasteja: robotiikkaa, koodausta, elektroniikkaa ja dronejen lennättämistä, Hacklab Mikkelin puuhamies Mikko Lampi kertoo.

Pojat innostuvat erityisesti droneista, lennätettävistä pienoiskoptereista. Yleinen mielipide liikuntasalissa vaikuttaa olevan se, että koulun, ely-keskuksen ja Hacklab Mikkelin yhteistapahtuma voittaa ruotsin tunnit.

– Tuolla taustalla myös pikkuoppilaat kurkkivat, ja hekin ovat aivan innoissaan. Ylemmät vuosiluokat puolestaan ovat ihmetelleet, miksi seitsemäsluokkalaiset saivat tänä vuonna kokeilla tällaista, Rantakylän yhtenäiskoulun rehtori Eija Tynkkynen sanoo.

Rantakylän koulu on ohjelmointiopetuksen edelläkävijä

Ohjelmointi ja robotiikka -tapahtumaa ei järjestetty sattumalta Rantakylän koulussa. Koulu on teknologiapainotteinen, mikä näkyy muun muassa siinä, että tänä vuonna kaikille seitsemäsluokkalaisille jaettiin mobiililaitteet. Koulu on myös mukana Tekesin digitaalisen oppimisen hankkeessa.

Ohjelmointi ja robotiikka tulevat ensi vuonna osaksi uutta opetussuunnitelmaa. Rantakylän koulun Oma robotti- tapahtumasta haettiin mallia siihen, mitä uusien teemojen opetus voisi käytännössä olla.

– Kukaan ei oikeastaan tiedä, mitä ne tuovat tullessaan, ja miten opetusta pitäisi järjestää. On hyvä, että yksi koulu ensin kokeilee ja sitten jakaa kokemuksia muille, Tynkkynen kertoo.

Rantakylässä ohjelmoinnista ja robotiikasta ovat oppilaiden ohella innostuneet myös koulun opettajat.

Teemapäivästä innostuneet seitsemäsluokkalaiset voivat jatkaa aiheen parissa robottipajassa myöhemmin syksyllä.