8-vuotiaan tytön surma: Virkarikoksesta tuomitut tyytyvät tuomioonsa

Kahden sosiaalityöntekijän tuomio tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta tuli lainvoimaiseksi, koska osapuolet eivät valittaneet hovioikeuteen.

Kotimaa

Tuomiot murhatun 8-vuotiaan tytön virkarikosjutussa jäävät voimaan.

Syyttäjä tai tuomitut eivät ole valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen määräaikaan mennessä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi heinäkuussa kaksi sosiaalityöntekijää tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta tytön tapauksessa.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi kertoo, että hän harkitsi aiemmmin tuomiosta valittamista, mutta käytyään läpi käräjäoikeuden päätöksen perustelut, päätti ettei jatka hovioikeuteen.

– Perustelujen lisäksi myös kokonaisarviointi vaikutti. En usko, että tuomio olisi muuttunut hovioikeudessa.

Käräjäoikeus katsoi, että lapsen asioista pisimpään vastanneen Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijän ja hänen lähiesimiehensä olisi pitänyt ryhtyä kiireellisiin lastensuojelutoimenpiteisiin lastensuojeluilmoitusten takia.

Johtavalle sosiaalityöntekijälle tuomittiin 25 päiväsakkoa.

Tytön sosiaalityöntekijä jätettiin tuomitsematta rangaistukseen, koska hän oli oikeuden päätöksen mukaan menettänyt tapahtuneen johdosta terveytensä ja työkykynsä.

Käräjäoikeus vapautti syytteistä muut yhdeksän virkamiestä. Joukossa oli kaksi sosiaalityöntekijää ja terveydenhuollon henkilöstöä kuten lääkäreitä.

Isä ja tämän naisystävä surmasivat 8-vuotiaan tytön äitienpäivänä 2012. Molemmat tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta vuonna 2013.