Turvapaikanhakijoille uusia hätämajoituspaikkoja Helsingissä

Sosiaali- ja terveysviraston päällikön mukaan kaupunki on vuokrannut hätämajoitusta varten Vuorilahden kurssikeskuksen.

Helsinki avaa uusia hätämajoituspaikkoja turvapaikanhakijoille Laajasalossa. Tilapäismajoitus on tarkoitettu perheille. Yhteensä paikan saa noin 70 henkilöä.

Turvapaikanhakijat majoittuvat Laajasaloon tänään perjantaina. Kyseessä on väliaikainen ratkaisu. Laajasaloon ei perusteta pysyvää vastaanottokeskusta.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston päällikkö Hannu Juvonen kertoo, että kaupunki on vuokrannut väliaikaismajoitusta varten Laajasalossa sijaitsevan Vuorilahden kurssikeskuksen.

– Rakennus on aika pieni, eikä palvele tarkoitusta parhaalla mahdollisella tavalla. Toivotaan, että tilapäismajoitustarpeessa puhutaan viikoista tai kuukausista, Juvonen sanoo.

Roihuvuoren seurakunta, Suomen Punainen Risti ja Ensi- ja turvakotien liitto avustavat Helsingin kaupunkia väliaikaisten palvelujen järjestämisessä ja vapaaehtoistyön koordinoinnissa.

Tällä hetkellä Helsinkiin saapuu noin 50 turvapaikanhakijaa päivässä. Kaupungilla on kolme pysyvää vastaanottokeskusta. Niissä on yhteensä 446 paikkaa. Helsingin vastaanottokeskuksen vastuulla on nyt noin 2 200 turvapaikanhakijaa.

– Tulevien turvapaikanhakijoiden määrästä riippuu, pitääkö väliaikaisia hätämajoituspaikkoja lisätä. Vastaanottokeskuksia tarvitaan lisää kuntiin, Juvonen sanoo.

Helsinki on joutunut majoittamaan turvapaikanhakijoita vastaanottokeskusten lisäksi muihin tiloihin. Turvapaikanhakijoita on tilapäisesti majoitettu muun muassa Koskelan sairaalan tilohin ja Kirkkonummelle sekä kotimajoitukseen, seurakunnan tiloihin ja hostelleihin.

Juvosen mukaan turvapaikanhakijatilanne elää jatkuvasti. Hänen mukaansa kyseessä on pitkäaikainen kysymys, sillä nykytietojen mukaan noin puolet turvapaikanhakijoista saa oleskeluluvan.