Hyppää sisältöön

Venäjän viimeisen tsaarin poika ja tytär aiotaan viimein haudata

Aleksein ja Marian ruumiiden löytymisestä ilmoitettiin vuonna 2007, mutta kiistaa on ollut dna-testituloksista, joilla ruumiit tunnistettiin. Tsaari Nikolai II ja muu perhe haudattiin jo vuonna 1998.

Romanovin sukua keisariperheen hautajaisissa vuonna 1998 edustanut Nikolai Romanov heitti hiekkaa arkkujen päälle. Kuva: Anatoli Maltsev / EPA

Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n poika ja perillinen Aleksei sekä tytär Maria aiotaan haudata lokakuussa perhehautaan Pietari-Paavalin linnoituksen kirkkossa Pietarissa.

Hallituksen komitea ilmoitti perjantaina, että se on tehnyt hallitukselle ehdotuksen hautajaisten järjestämisestä 18. lokakuuta.

Bolševikit ampuivat tsaariperheen Jekaterinburgissa vuonna 1918. Nikolai II:n, hänen vaimonsa Aleksandra sekä tyttäret Olga, Tajana ja Anastasia löydettiin löydettiin vuonna 1979 ja kaivettiin ylös vuonna 1991.

Vuonna 1998 heidät haudattiin Pietari-Paavalin linnoituksen kryptaan, jonne on haudattu lähes kaikki Venäjän tsaarit ja keisarinnat Pietari Suuresta lähtien.

Marian ja Aleksein ruumiit löytymisestä ilmoitettiin vuonna 2007. Ruumiit löytyivät 70 metrin päässä paikasta, josta muu tsaariperhe löytyi.

Dna-testituloksesta kiistaa

Hautajaisia on viivyttänyt se, että ortodoksinen kirkko ja jotkut sukulaiset ovat kieltäytyneet tunnustamasta dna-testituloksia, joiden perusteella ruumiit on tunnistettu Marian ja Aleksein ruumiiksi.

Venäläiset rikostutkijat puolestaan katsovat dna-testien osoittavan, että ruumiit ovat Aleksein ja Marian.

Hallitus nimitti heinäkuussa komitean ratkaisemaan kysymystä. Romanovien tsaariperheelle sukua oleva Ivan Atsiševsky sanoi perjantaina, että sukua osallistuu hautajaisiin.

Aleksei oli kuollessaan 13-vuotias ja Maria 19-vuotias.

.
.