1. yle.fi
  2. Uutiset

Syö ohraleipä heti, ruisleipä säilyy parhaiten

Suomalaiset ovat tottuneet jo syömään tuoretta leipää. Osa leivistä kannattaa nauttia samana päivänä, jotkut säilyvät hyvänä joitakin päiviä. Ylimääräinen leipä kannattaa pakastaa, neuvoo Martat.

Kotimaan uutiset
Leipä.
Leipiä.Pasi Takkunen / Yle

Rapeakuorinen leipä kätkee pehmeän sisuksen ja levittää hurmaavaa tuoksua – suomalaisten makutottumukset ovat muuttuneet, ja olemme tottuneet syömään tuoretta leipää.

– Joskus on sanottu, että tuore leipä säilyy parhaiten vatsassa. Olemme tottuneet tuoreen leivän makuun ja ostamme kaupasta leipää kahdella eri mentaliteetilla. Ostamme sitä paperipussissa, mikä tarkoittaa että leipä syödään samana päivänä. Muovipussissa ostetun leivän taas on tarkoitettu säilyvän muutamia päiviä, sanoo Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop.

Leivän säilyvyyteen vaikuttavat useat asiat kuten säilytysolosuhteet, käytetyt viljalajit ja säilöntäaineet.

Ruista sisältävät maustelimput säilyvät parhaiten, sanoin muutkin ruista sisältävät hapanleivät. Ohraleivät taas säilyvät huonoiten.

– Ohra kitkeröityy mielestäni maultaan. Sitä ei kannata myöskään pakastaa, koska sen maku muuttuu ja se sitkistyy. Perunarieskaa voi sen sijaan pakastaa, neuvoo Biskop.

Älä laita leipää jääkaappiin

– Leipä säilyy parhaiten huoneenlämmössä ja mieluiten pimeässä. Jääkaapin sulkisin heti pois, koska siellä leivän maku kärsii. Pussin pintaan tulee myös kosteutta eli kun sen ottaa pöydälle, se homehtuu nopeasti.

Isota leivästä kannattaa pakastaa heti osa, jos epäilee sen jäävän muutoin syömättä. Pakastamalla osan leivistä voi ostaa myös useampia erityyppisiä leipiä.

– Iso leipä kannattaa pakastaa pieninä annosmäärinä. Kaupan pussit ovat Biskopin mukaan yleensä liian ohuita eli leivät ottava makua pakastimesta. Kaupan pussi voi olla myös kostea, silloin leipä pilaantuu nopeammin.

Biskop neuvoo pakastaman leipää pakastepusseissa niin, että ilma puristetaan vielä pussista pois. Pakastimessa leipä säilyy hänen mukaansa 3-4 kuukautta.

– Pakastettuja leipiä sulatan ensi huoneenlämmössä ja sitten leivänpaahtimien sulatustoiminnolla. Se ei siis paahdu, vaan lämpenee siinä päällä. Mikroaaltouunissa leipää ei kannata sulattaa.

Lue seuraavaksi