Revontulia voi ensi yönä näkyä Etelä-Suomea myöten

Revontulia aiheuttaa avaruussäässä parhaillaan käynnissä oleva geomagneettinen myrsky, ja geomagneettinen aktiivisuus päivällä on ollut voimakasta. Revontulien näkyminen on tilastollisesti todennäköisintä syyspäiväntasauksen tienoilla.

sää
Revontulia maapallon yläpuolella kuvattuna kansainväliseltä avaruusasemalta.
Revontulia maapallon yläpuolella kuvattuna kansainväliseltä avaruusasemalta tammikuussa 2012.NASA

Ilmatieteen laitos ennustaa (siirryt toiseen palveluun), että revontulien näkymisen todennäköisyys Lappia eteläisemmässä Suomessa on merkittävä tänään ja ensi yönä. Päivystävän meteorologin mukaan geomagneettinen aktiivisuus päivällä on ollut niin voimakasta, että jos taso pysyy yllä, voi revontulia hyvinkin todennäköisesti näkyä Etelä-Suomea myöten.

Revontulia aiheuttaa avaruussäässä parhaillaan käynnissä oleva geomagneettinen myrsky, jonka taustalla on nopeamman aurinkotuulen vyöhyke, joka on nyt osunut Maapalloon.

Tähtitieteellisessä yhdistyksessä Ursassa ollaan myös varovaisen optimistisia revontulien näkymisen suhteen.

– Kun katsoo tilannetta, niin tällä hetkellä Etelä-Suomessa on poikkeuksellisen korkea aktiivisuustaso (siirryt toiseen palveluun), Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo.

– Tällaisesta tilanteesta ei ole kuitenkaan aina seurannut revontulia illaksi, hän kuitenkin lisää.

Revontulien ennustaminen varmuudella onkin hankalaa.

– On aina todella vaikea sanoa, missä revontulia nähdään. Viime yönä revontulia on kuitenkin nähty aivan koko Suomessa Käsivarresta Helsinkiin, ja pilvitilanne näyttää siltä, että on aika selkeää, Liljeström toteaa.

Todennäköisyys suurempi syyspäiväntasauksen tienoilla

Revontulihavaintoja on tehty viime päivinä runsaasti. Kyseessä ei kuitenkaan ole Anne Liljeströmin mukaan poikkeuksellinen ilmiö.

– Ollaan menossa kohti syyspäiväntasausta, ja silloin tilastollisesti näkyy enemmän revontulia.

Syynä on Maapallon asento radallaan: syyspäiväntasauksen aikaan pohjoisnapa on enemmän kääntynyt auringon suuntaan kuin talvella. Kesällä puolestaan on liian valoisaa revontulien havaitsemiselle. Syyspäiväntasaus on tänä vuonna 23.9.

Vaikka revontulia näkyisi ensi yönä etelässäkin, on esimerkiksi Helsingissä omat haasteensa revontulien havaitsemiselle.

– Helsingissä on niin paljon hajavaloa, että vaikka olisikin revontulia, niin ne todennäköisesti jäävät aika himmeiksi, Liljeström huomauttaa.