Golfosake voi muuttua riesaksi – eroon ei pääse välttämättä edes maksamalla

Golfosakkeen omistaminen saattaa tulla kalliiksi, jos peli ei maistu. Monet osakkeenomistajat haluavat päästä eroon omistuksistaan. Markkinoille on tullut toimijoita, joille voi maksaa siitä, että osake vaihtaa omistajaa. Vaarana on kuitenkin, että osakkeenomistaja joutuu silti maksamaan yhtiökuluja.

urheilu
Golfaaja puttaa
Yle / Lasse Laitinen

Takavuosina julkisuudessa keskusteltiin golfosakkeiden arvon romahtamisesta. Osakkeenomistajat yrittivät saada osakkeensa myytyä, sillä usein niistä kertyi vain menoja.

Golfliitosta kerrotaan, että osakkeiden myyntihinnat ovat laskeneet merkittävästi 2000-luvun puolivälissä.

– On myös kenttiä, joiden osakkeiden kysyntä on niin vähäistä, että osakkeita tarjotaan myyntiin jopa nimellisellä 1 euron summalla. Joissakin tapauksissa ostajalle jopa maksetaan 100 – 300 euroa, että hän ottaa osakkeen ja siihen liittyvät vastuut kontolleen, Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi kertoo

Nyt golfyhteisöt ovat huomanneet, että uudet omistajat eivät hoida osakkeenomistajan velvoitteitaan.

– Näyttäisi siltä, että näillä toimijoilla ei valitettavasti ole aikomustakaan ottaa osakkeeseen sisältyviä vastikemaksuja hoitaakseen. Asiasta on tehty rikosilmoituksia ja selvityspyyntöjä poliisille ja erään golfkentän osalta on myös oikeudenpäätös, jossa osakkeensa vilpilliselle taholle myynyt edellinen omistaja on velvoitettu maksamaan osakkeen yhtiövastike, Peltoniemi toteaa.

Näyttäisi siltä, että näillä toimijoilla ei valitettavasti ole aikomustakaan ottaa osakkeeseen sisältyviä vastikemaksuja hoitaakseen.

Petri Peltoniemi

Karelia Golfin toiminnanjohtaja Mika Kupiainen arvioi, että uudet toimijat ovat yrityksiä.

– On löytynyt ulkomailla kirjaa pitäviä yrityksiä, jotka ovat ottaneet haltuunsa osakkeita, joiden yhtiövastikkeita ei ole tarkoituskaan maksaa, Kupiainen toteaa.

Yhtiövastike määrää pelaamisen hinnan

Se kuinka paljon osakkeenomistaminen maksaa, riippuu millaisia määräyksiä yhtiöjärjestykseen on kirjattu kullakin kentällä.

– Osakkeenomistajille tulee yhtiövastikekulu niillä kentillä, joilla osakkeeseen sisältyy yhtiöjärjestyksen mukainen yhtiökokouksen päättämä hoito- / rahoitusvastikkeen maksuvelvollisuus, Peltoniemi sanoo.

Yhtiövastikkeet vaihtelevat vuositasolla arviolta 300 – 1200 euron välillä riippuen kentästä ja sen hoitotasosta ja kulurakenteesta.

Joustamisella haetaan uusia omistajia ja golffareita

Suomessa on muutamia kenttiä, joiden osakkeiden kysyntä on kasvamaan päin. Uusia osakkeenomistajia on saatu houkuteltua erilaisilla palveluilla ja eduilla.

Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi uskoo, että seuraavien vuosien aikana useat golfosakeyhtiöt muuttavat yhtiöjärjestystä siten, että vastike maksetaan vain jos osakkeen pelioikeutta käytetään.

Esimerkiksi kontiolahtelaisella Karelia Golf Oy:llä on jo käytössään Peltoniemen kuvailema malli.

– Osakkeenomistajia on 700. Osakkeeseen liittyvällä pelioikeudella pelaa tällä hetkellä noin 500 pelaajaa, toiminnanjohtaja Mika Kupiainen laskee.