Kauhuvuokralainen pilaa asunnon – ”Vastaan on tullut sellaisia asuntoja, että lattiapintoja ei ole näkynyt laisinkaan”

Huonot vuokralaiset voivat pahimmillaan aiheuttaa asunnolle suuren vahingon. Eikä lasku mene aina vuokralaiselle, vaan huonoimmassa tapauksessa osakkeen omistaja joutuu maksumieheksi.

Kotimaa
Huoneen lattialla on paljon roskia, tölkkejä ja lehtiä.
Olli-Pekka Hyyryläinen

Huonot vuokralaiset ovat yleensä henkilöitä, joilla on vaikeuksia vuokran maksamisessa. He myös aiheuttavat häiriötä taloyhtiössä ja pahimmissa tapauksessa voivat jopa pilata asunnon.

– Pahimmissa tapauksissa vastaan on tullut sellaisia asuntoja, että lattiapintoja ei ole näkynyt laisinkaan. Ne ovat olleet lehtien, vanhojen pitsalaatikoiden ja kaljakorien ynnä muiden peittämiä, vain polku näkyy asunnon sisällä. Siihen on havahduttu siinä vaiheessa, kun tuoksu on löytänyt porraskäytävään ja naapurit ovat alkaneet asiasta valittamaan, OP-Kiinteistökeskus Kainuu Oy:n toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen kertoo.

Tällaisten vuokralaisten määrä on lisääntynyt.

– Olen toiminut alalla 25 vuotta, ja valitettavasti huonojen vuokralaisten määrä on vain lisääntynyt. Siihen vaikuttavat monet asiat, päällimmäisinä alkoholin ja huumausaineiden käytön kasvaminen.

Esimerkiksi Kajaanissa huonoja vuokralaisia löytyy kaikilta asuinalueilta. Kun tietyn tyyppinen ihminen saa vuokra-asunnon, hän yleensä tyytyy asuntoon kuin asuntoon.

– Ongelmat alkavat normaalisti jo sillä viikolla, kun vuokralainen on muuttanut asuntoon. Meillä on aika iso isännöintiosasto, tunnemme ja tiedämme paljon ihmisiä. Pystymme varoittamaan vuokranantajia, jos joku aikoo tehdä sopimuksen ”häirikkövuokralaisen” kanssa.

Kuitenkin ennaltaehkäiseminen on vaikeaa, ja riski on aina vuokranantajan.

– 24-tuntista valvontaa kun ei voi asuntoon laittaa, joten jos vuokralaisvalinnassa epäonnistuu, riskin kantaa sijoittaja.

Normaali kuluminen tulee tavallisesta asumisesta

Asunnoissa yleisimmät kulumisen jäljet tulevat seinäpintoihin ja lattioihin. Normaali kuluminen on tavallisesta asumisesta tulevia jälkiä, kuten pitkään samassa kohdassa olleesta huonekalusta seinään jäänyt vaaleampi kohta.

Ongelmat alkavat normaalisti jo sillä viikolla, kun vuokralainen on muuttanut asuntoon.

Olli-Pekka Hyyryläinen

– Kun asumisella tehdään tietoisesti jälkiä, pelataan vaikkapa jääkiekkoa sisällä, se ei ole enää normaalia kulumista. Ja ei huolehdita siivoamisesta. Mutta raja on vähän häilyvä, mikä on normaalia kulumista ja mikä ei, Olli-Pekka Hyyryläinen mainitsee.

Jos vuokralainen aiheuttaa vahinkoa asunnossa, maksajaksi saattaa joutua pahimmassa tapauksessa osakkeen omistaja.

– Vahingontekijä on tietenkin maksuvelvollinen, mutta yleensä näissä tapauksissa maksukykyä ei ole.

– Asiaan pystyy tietenkin vuokranantaja varautumaan, esimerkiksi monet vaativat, että vuokralainen ottaa kotivakuutuksen ja maksaa vuokravakuuden. Mutta, jos näistä ei huolehdita, pahimmassa tapauksessa osakkeen omistaja joutuu maksumieheksi.

Valokuvaa ja ilmoita

Aina ei vuokralainen ole syypää aiheutuneisiin vikoihin ja puutteisiin. Toisinaan vuokranantaja saattaa kokeilla vuokralaisen maksukykyä väittämällä, että vuokralainen on aiheuttanut vikoja, jotka oikeasti ovat tulleet vuosien aikana normaalista kulumisesta.

Kun asumisella tehdään tietoisesti jälkiä, pelataan vaikkapa jääkiekkoa sisällä, se ei ole enää normaalia kulumista.

Olli-Pekka Hyyryläinen

– Jos itse vuokraisin asunnon, valokuvaisin kohteen hyvin tarkkaan silloin, kun muuttaisin sinne. Ja muuttaessani pois tarkistaisimme vuokranantajan kanssa huoneiston kunnon, olisi helppo vertailla missä kunnossa asunto oli ja missä kunnossa se on nyt, Olli-Pekka Hyyryläinen neuvoo.

Toisena neuvona Hyyryläinen mainitsee vuokralaiselle sen, että aina kun asunnossa ilmenee puutteita tai vikoja, niistä tulee tehdä ilmoitus osakkeen omistajalle. Taloyhtiön isännöitsijälle ilmoitetaan, mikäli asia on sellainen, että se kuuluu taloyhtiölle.

– Jos vuokralainen laiminlyö ilmoittamisen ja sitä kautta syntyy vahinkoja, siinä voi joutua vuokralainen huonoon välikäteen.